hur lagar man ett cykeldäck

Det är ingen dans på rosor att fixa till en cykel vars däck har valt att ge upp. Men lyckligtvis behöver du inte leda cykeln hela vägen till en verkstad. I stället kan du ta saken i egna händer och fixa punkteringen omedelbart. Frågan är bara: Hur lagar man ett cykeldäck egentligen? För att hjälpa dig på traven ska vi i den här artikeln förse dig, steg för steg, med tips och råd genom en simpel guide.

Ta loss hjulet från cykel – avlägsna slang

Det första du behöver göra är att avlägsna det skadade däcken från cykeln samt slangen från däcket. Både ventilen och ventilringen ska dessutom skruvas av när du har fått bort däcket. Enklast är att använda en däckavtagare för att få loss däcket, och det är alltid lättare om någon hjälper dig. Försökt att undvika verktyg som är vassa då dessa i slutändan kan göra med skada än nytta. När detta är fixat tar du av slangen från däcket.

Rengör området som är trasigt

Nu är det dags att lokalisera problemområdet. Du kan bland annat välja att pumpa upp slangen för att få reda på exakt var den trasiga delen befinner sig. När du hittat det är det bäst att placera däcket på en ren yta. Det är viktigt att det är rent runt området du ska laga så att det inte kommer in varken grus, jord eller annan smuts i punkteringen. Och det är något som kan leda till problem senare.

Slipa området med sandpapper

När området är rengjort är det dags att ta fram ett sandpapper. Slipa upp den skadade ytan med sandpappret, för då kommer lagningstejpen nämligen att få ett bättre grepp om däcket. Detta är mycket viktigt för att garantera en lyckad reparation och det kommer underlätta om du inte skippar det här steget. Som sagt är det ett måste att området först är rent så att du inte av misstag slipar in smuts i däcket. Ta det säkra före det osäkra och var noggrann.

Applicera solution – torka någon minut

Sandpapper är inte det enda som får lagningstejpen att fästa på ett säkert sätt. Det är därför en god idé att först använda solution, eller cykellim på svenska. Lyckligtvis är det enkelt att hitta och finns i de flesta cykelbutiker. Applicera cykellimet på det skadade området på slangen som en sista åtgärd för att säkerställa att lagningstejpen inte kommer lossna i nästa steg. Låt limmet torka i någon minut eller två innan du fortsätter med uppgiften att laga din cykel.

Tryck fast lagningstejpen – tryck runt kanterna

Nu återstår det bara att fästa lagningstejpen innan du kan sätta tillbaka slangen. Tryck fast tejpen ordentligt så att det inte finns någon risk för att den lossnar. Var extra noggrann med att trycka runt kanterna. Det är viktigt att limmet redan täcker hela tejpens undersida. Annars kan du äventyra din säkerhet genom att lagningen lossnar när du är ute och cyklar. När du har tryckt till ordentligt och låtit tejpen torka i några minuter är slangen lagad.

Sått tillbaka slangen

Limmet torkar som sagt på några minuter, så medan du väntar behöver du inte låta någon tid gå till spillo. Använd dessa minuter för att gå igenom cykeln och kontrollera huruvida det finns fler potentiella problem eller inte. Stenar eller glasbitar kan nämligen skada cykeln på nytt. När limmet har torkat sätter du tillbaka slangen med försiktighet och utan vassa verktyg.

Pumpa försiktigt upp däcket

Ser allting bra ut? Tycker du att slangen verkligen ligger rätt i fälgen? Om svaret är ”ja” kan du börja pumpa upp däcket. Tänk på att göra detta långsamt och försiktigt så att lagningstejpen inte lossnar av det tryck som kommer att bildas. När däcket har pumpats upp kan du återigen cykla och använda din lagade cykel som tidigare. Svårare än så här behöver det inte vara att laga ett cykeldäck och slang som fått sig en ordentlig smäll.

När allt är fixat inser du att det inte behöver vara någon komplicerad eller tidskrävande process att laga ett cykeldäck. Det går att på egen hand laga din cykel på sisådär en kvart så länge du drar nytta av de rätta metoderna. För att alltid förbli redo kan det vara läge att redan i dag införskaffa dig ett reparationskit med bland annat solution samt lagningstejp. På så vis är du redo att laga cykeln omedelbart utan några svårigheter när olyckan kommer plötsligt.