hur man köper bil

Hur man köper bil

Om det är dags att byta ut din gamla bil eller om du ska köpa din första bil kan det vara bra att ha koll på hur det går till. Det är inte så svårt men det finns en del saker att tänka på för att ditt bilköp ska ske så smidigt och felfritt som möjligt. Vi går igenom allting du behöver veta när du vill köpa bil här i vår artikel.

Hur man köper bil av en privatperson

Många väljer att köpa en begagnad bil av en privatperson, till exempel via Blocket eller någon annan hemsida med begagnade bilar. När du köper bil från en annan privatperson har du inte samma konsumentskydd som när du handlar av en bilfirma. Därför är det viktigt att du är noggrann när du undersöker och provkör bilen. Om du inte är så kunnig inom bilar kan det vara en bra idé att ta med någon som vet mer. På så sätt kan du känna dig mer trygg i ditt köp.

Det är också en bra idé att kontrollera om det finns skulder kopplade till bilen. Om det finns obetalda parkeringsböter, trängselavgifter eller skatter kan Kronofogden ta bilen i beslag. Det gäller även om du inte orsakat skulderna och därför är det viktigt att kolla upp det innan ett köp.

Att skriva ett köpekontrakt är en bra idé när du handlar bilen privat. Då slipper ni missförstånd. Skriv in allt som ni avtalar i kontraktet. Tänk på att ingen garanti eller ångerrätt finns när du köper bilen privat. Du måste försäkra bilen direkt för att kunna köra med den. När allt det är gjort återstår betalningen och att anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen.

Hur man köper bil av en bilfirma

Många föredrar att köpa sin bil av en bilhandlare, speciellt när det kommer till nyare bilar. Dock kan du givetvis även hitta begagnat hos bilfirmor. Fördelarna med att köpa av en bilhandlare är att du har reklamationsrätt, ingen undersökningsplikt och är skyddad av konsumentköplagen. Du kan också välja att lämna din gamla bil i inbyte och slipper därmed sälja dem separat.

När du köper bilen av en bilhandlare får du alltid ett köpekontrakt. Läs igenom det noggrant för att kontrollera att allting ni avtalat står med i avtalet. Tänk också på att reklamationsrätten bara gäller fel som är giltiga utifrån bilens skick vid inköpet. Om du vill betala bilen på avbetalning är det oftast enklare när du handlar av en bilhandlare. De brukar erbjuda delbetalning i samarbete med någon utvald långivare.

Anmäla ägarbyte

När du köper din bil privat måste ett ägarbyte registreras hos Transportstyrelsen. Det kan antingen göras direkt på nätet, i en app eller genom att skicka in registreringsbevis för bilen. Att göra det på internet är smidigast och en trygghet för dig som köpare eftersom du kan se när säljaren gör det. Tänk också på att ställa på ett fordon som är avställt när ägarbytet sker. Köper du en bil som är avställd kommer du att behöva betala fordonsskatt, det gäller inte om bilen är påställd. Lycka till med ditt bilköp.