hur lagar man en skuren moped

Laga din skurna moped i 5 enkla steg

Hur lagar man en skuren moped kanske du undrar. I den här guiden går vi igenom processen i 5 enkla steg. Vi kommer även ta upp vad som är viktigt att tänka på innan du påbörjar din reparation.

Viktigt att tänka på innan reparation

När du ska laga din skurna moped finns det lite saker att tänka på innan du påbörjar reparationen. Bland annat kan det vara bra att bestämma om du ska reparera den själv eller om du ska låta en mekaniker titta på den.

Om du ska reparera din moped på egen hand är det viktigt att du säkerställer att du har alla verktyg och reservdelar du behöver. Överlåter du det istället till en mekaniker är det bra om ni kommer överens om ett pris innan reparationen påbörjas. Kostnader kan snabbt dra iväg och du vill inte råka ut för tråkiga överraskningar.

Så lagar du din skurna moped

  1. Skruva bort kåpor och andra delar som kan vara i vägen för cylindern. Vi rekommenderar att du skruvar tillbaka skruvarna i kåporna. Det gör det enklare att inte tappa bort dem när det är dags att skruva tillbaka kåporna.
  2. Töm cylindern på kylarvatten. Börja med slangarna som sitter in till transmissionskåpan. Om du har en skoter-moped börjar du med slangarna längst ner och arbeta sedan uppåt. Märker du att slangarna är sitter hårt mot kylarpumpen kan du använda dig av en trubbig skruvmejsel för att bända loss dem. Tänk på att undvika vassa skruvmejslar för att inte råka göra hål i kylarslangen. Ett tips är att placera en hink under slangarna för att fånga upp kylarvattnet så det inte hamnar på marken.
  3. Ta ut den gamla cylindern. Nu är det dags att montera av den gamla cylindern. Innan du börjar dra i cylindern är det viktigt att kontrollera att inget är i vägen eller sitter fast i cylindern. Lösgör cylinder och plocka sedan bort den försiktigt. Du gör det genom att först skruva bort pinnbultarna. Efter det är det dags att plocka bort alla knaster försiktigt. Du gör det enklast men en näbbtång. Slutligen bankar du varsamt ut kolvbulten. Om du vill hålla rent och snyggt kan du placera en duk eller papper under den uttagna cylindern för att undvika att olja och annat hamnar överallt.
  4. Sätt in den nya cylindern. När den gamla cylindern är avlägsnad är det dags att sätta in den nya. Trä först kolvringarna över kolven. Nyp sedan ihop knastertbenen och placera dem i kolvens fönster. Efter det har det blivit tid för att montera fast kolven på veven. När kolven sitter på plats är det bra om du smörjer in kolven och hålet i cylindern med olja för att motverka friktion. Efter att allt är oljat och klart trär du cylindern över kolven med utblåset riktat år rätt håll.
  5. Skruva tillbaka överlock och kåporna. Nu är det hårda jobbet gjort. Du behöver nu bara lägga tillbaka topplocket försiktigt och skruva tillbaka de kåpor du monterat av.

Så hur lagar man en skuren moped? Ja, nu vet du svaret.