Hur lagar man köttfärs

Köttfärs är verkligen en av de mest användbara och populära råvarorna som finns att köpa i en vanlig livsmedelsbutik. Det går att använda till flera olika och goda maträtter som köttfärssås, lasagne eller köttbullar. Då är det bra veta hur du tillagar en riktigt god och smakrik köttfärs som bas i de precis nämnda måltiderna. Därför kommer vi i den här texten besvara frågan du ställer dig just nu: Hur lagar man köttfärs?

Hacka upp lök, vitlök och morot

Att steka köttfärsen utan några andra råvaror gör den rätt tråkig och inte lika god. Därför tipsar vi om att tillaga den tillsammans med lök, vitlök och morot. Har du ett kilo köttfärs framför dig rekommenderar vi två gula lökar och lika många vitlöksklyftor och morötter. Börja med att skära upp löken i små bitar men inte alldeles för finhackat. Pressa sedan vitlöken och dela morötterna med hjälp av ett rivjärn.

Fräs i olja eller smör

När du har hakat upp samtliga tillsatser har det blivit dags att ta fram en ordentlig stekpanna eller kastrull. Hetta sedan upp det du väljer att steka i på medelvärme och lägg i grönsakerna. Du kan använda både smör eller olja att steka i. Det förstnämnda om du tycker om den lite mer smöriga smaken, men det funkar lika bra med olja som ett lite nyttigare alternativ. Raps- eller olivolja spelar ingen roll!

Ta bort lökmixen och ha köttfärsen i pannan

Nu när tillbehören mjuknat och fått en fin och härlig gyllenbrun färg kan du ta bort grönsakerna från stekpannan. Lägg det i en liten skål och var redo på att snart lägga tillbaka det i pannan. Det har nu blivit dags att tillsätta köttfärsen och ha i hela förpackningen med en gång. Köttfärsen kommer oftast som en stor klump så sära och dela den i mindre bitar med hjälp av din stekspade.

Krydda med salt och peppar

När du har särat på köttfärsen och den börjar få lite färg är det hög tid att hälla i lite kryddor. Här kan du verkligen testa dig fram och använda den krydda, eller kryddor, som du tycker bäst om. Vi rekommenderar att du oavsett smaksätter köttfärsen med salt och peppar. Det framhäver smaken från köttet och gör det mycket godare. Ett bonustips är att tillsätta antingen chili- eller paprikapulver om du gillar lite mer hetta.

Stek på medelvärme tills köttfärsen är färdigbrynt

Nu är det bara att steka köttfärsen på medelvärme tills den är klar. Det är viktigt att inte tillaga färsen på alltför hög värme, för köttet blir verkligen inte gott om du råkar bränna den. Ha i stället tålamod och låt det ta de där extra minuterna för en mer smakrik upplevelse. Du ser sedan att köttfärsen är färdigstekt när du inte längre kan se några råa bitar alls i stekpannan.

Ha i lökblandningen

När din köttfärs har blivit helt genomstekt är det hög tid att hälla i lök- och morotsblandningen i stekpannan. Låt den steka med färsen i några minuter så att köttet verkligen tar upp smaken av de delikata grönsakerna. Rör om ordentligt. När du känner dig nöjd är köttfärsen färdiglagad och redo serveras som den är till en god sallad eller något annat du är sugen. Du kan också använda köttfärsen till exempel lasagne eller köttfärssås.

Så där! Visst var det enkelt att tillaga en god köttfärs? Det är verkligen det bästa att det går så snabbt och är så smidigt att tillaga samtidigt som att du inte behöver använda så många ingredienser. En ytterligare fördel är att köttfärs kan användas i så många goda och populära rätter – men att den också är utsökt att äta precis som den är. En riktig toppen-råvara som hela familjen uppskattar!