Hur lagar man lax i ugn

Lax i ugn är verkligen bland det godaste du kan ställa på middagsbordet. Förutom att det är otroligt gott är det också väldigt nyttigt och innehåller flera värdefulla näringsämnen som din kropp älskar. Du vill däremot undvika att laxen blir torr för att få bästa smakupplevelse. Därför kommer vi i den här texten svara på frågan du ställer dig just nu: Hur lagar man lax i ugn? Läs vår superenkla guide här nedan.

Tinad alternativt fryst lax

I matbutiken kan du hitta både färsk och fryst lax. Fisken har blivit rätt dyr den senaste tiden men din närmsta livsmedelsaffär har garanterat något bra erbjudande på lax. Så kolla om det finns ett bra kampanjpris på färsk eller fryst, jämför kilopris, och handla den mest prisvärda. Fryst lax tinar snabbt men har du bråttom kan du lägga fisken i varmt vatten i ett par minuter så tinar den på nolltid.

Smörj en form eller baka laxen i folie

Hur lagar man lax i ugn, vad börjar du med? Det första du bör göra är att ta fram en form, alternativt en stor bit folie. Vi tycker däremot att den bästa metoden är att laga laxen i en ugnsform. Så har du en sådan är det absolut det enklaste alternativet. Därefter har det blivit hög tid att smörja in formen noga så att laxen inte fastnar under tillagningen. Det funkar lika bra att använda margarin som olja.

Sätt på ugnen

Ett av flera misstag många gör är att tillaga laxen på alldeles för hög värme. Det är nämligen då fisken riskerar att bli torr och inte lika god att sedan äta. Har du en ugn med varmluft räcker det med 180 grader, alternativt 200 grader om du bara har över- och undervärme. Medan du väntar på att ugnen blir varm kan du börja förbereda de tillbehör du vill äta till laxen.

Ingår sås i receptet? Tillaga den nu

Hur lagar man lax i ugn med sås och går det att göra samtidigt? Laxen blir väldigt god om du gräddar den tillsammans med en smakrik sås. Det finns goda och färdiga såser till fisken att köpa direkt i matbutiken, eller så lagar du en på egen hand. Har du valt det senare alternativet är det hög tid att tillaga den nu. Då är du redo att ställa in laxen i ugnen så fort den har blivit tillräckligt varm.

Lägg fisken i formen – häll över sås

Så fort du har rört ihop din sås till fisken är det dags att lägga laxen i din ugnsform. Försök att ha lika mycket mellanrum mellan bitarna och se till att de inte ligger alltför tätt. Sedan är det dags att hälla den goda såsen över laxen. Häll en liten sats i taget över varje laxbit och sedan resten av sås runt om så att det blir ett jämnt lager över hela formen.

Tillagning och servering

Nu är du redo att ställa in laxen i ugnen. Placera formen i mitten av ugnen men absolut inte högt upp då fisken riskerar att bli torr. Tiden varierar beroende på hur stora bitar du har men runt 10 till 20 minuter brukar räcka. Ett tips är att kolla till laxen efter tio minuter och sedan passa den tills den är helt färdiglagad. Servera gärna med kokt potatis och eller en god sallad.

Så där! Nu behöver du inte längre fundera över hur lagar man lax i ugn. Det är verkligen enkelt och egentligen det enda du behöver tänka på är att inte laga den på för hög värme eller för länge. För det är nämligen då som fisken riskerar att bli torr. Men följer du våra tips steg för steg här ovan kommer du att ha en perfekt tillagad lax på tallriken framför dig.