hur lång är ölandsbron

Hur lång är Ölandsbron?

Strax norr om Kalmar, från Svinö närmare bestämt, sträcker sig Ölandsbron hela vägen till Snäckstrand som ligger strax norr om Färjestaden på Öland. Bron är 6 072 meter lång. Den är 36 meter hög och har en bredd på 13 meter.

Brons lägsta punkt är 6,65 meter och den högsta punkten ligger 41,69 meter över havet. Ölandsbron är Sveriges längsta bro. Det är den även om du jämför med Öresundsbron där delen som är på svenskt territorium är kortare än hela Ölandsbron.

Till sin konstruktion är det en balkbro och just höjden på 36 meter gör att den har en så kallad segelfri höjd. Det innebär att alla segelbåtar med sina långa master kan passera under bron utan att den behöver höjas och sänkas.

Materialmässigt är bron konstruerad av armerad betong med 155 spann, alltså sektioner där fordonen kör.

Ölandsbron stod klar 1972. Den är en mycket viktigt förbindelse mellan Öland och fastlandet. Den sammanlänkar länsväg 136 på Öland med väg E22. Den första skissen och förslaget på bron gjordes redan 1932, men det tog till 1967 innan bygget fick en uppstart. Den var faktiskt även ända fram till 1998 Europas längsta bro.

Trafiken på Ölandsbron

På Ölandsbron går all trafik som ska till ön, från privatbilism till kommersiell transport av olika slag. Det är en otroligt viktig infrastruktur för Ölandsborna som givetvis har en helt annan livskvalitet och enkelhet i vardagen tack vare bron. Ölandsbron är avgiftsfri för all trafik.

I genomsnitt passerar 18 600 fordon per år över bron där ett genomsnitt under sommaren ligger på 25 000 fordon per dygn.

Förbjudet för gångtrafikanter och cyklister

Sedan 2010 är det inte längre tillåtet att cykla eller gå över bron. Det var i samband med att högsta tillåtna fart för fordon höjdes som förbudet inträdde. Istället har de det en mycket populär cykelfärja över till Öland, som även med fördel gångtrafikanter kan nyttja.

Ölandsbron som upplevelse

Bron till Öland är inte bara ett effektivt transportmedel som underlättar för Ölandsborna. Den är också ett monument och konstverk i sig. De robusta betongpelarna som reser sig ur vattnet är verkligen mäktiga om du tittar på bron från Kalmars strand eller passerar under den med båt.

Det är även en upplevelse att köra över bron med bil. De mäktiga pelarna som reser sig upp över havet och den magnifika utsikten gör det väl värt att ta en tur över bron.

Öland – den kontinentala ön i Sverige

Vi kan verkligen rekommendera dig som är nyfiken på både Öland och den vackra bron att ta en tur dit. Som vi tidigare nämnde är det en mäktig upplevelse att bila över bron. Att åka över den är också ett sätt att få en reell känsla för hur lång är Ölandsbron, istället för att bara känna till siffrorna.

Öland är ett underbart ställe som definitivt ger en känsla av att befinna sig vid atlantkusten nere vi kontinenten någonstans, varför inte i Frankrike. Den låga kustlinjen gör att närheten till havet blir väldigt påtaglig. Här finns boende för alla plånböcker, från lyxiga hotell till billiga campingplatser pittoreskt placerade intill havet.