Hur lång tid tar det att få pass

hur lang tid tar det att fa pass

Skall du ut och resa? De flesta länder kräver att besökare uppvisar pass, det är ett krav för att överhuvudtaget bli insläppt. Det går bra att resa inom norden och inom de flesta länder inom EU utan pass men skall du resa till andra länder behöver du ett pass och som svensk har du tur, det svenska passet är ett av världens bästa pass. Världens olika pass rankas utifrån hur många länder det går att resa till med hjälp av detta pass utan visum. Det svenska passet ligger på delad andraplats i världen. Vill du veta hur du skaffar ett pass?

Ansökningsförfarande

  1. Boka tid. Det första steget i din passansökan är att boka tid för ett personligt besök hos passexpeditionen. Vanligtvis gör du denna bokning via internet men det kan variera från kommun till kommun. Denna länk tar dig till de passexpeditioner där du kan boka tid online: https://polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Boka-tid-for-pass/. Finns inte din kommun med på listan leder denna länk till alla landets passexpeditioner: https://polisen.se/Service/Pass-och-id-kort/Har-ansoker-du-om-pass-id/. Leta upp din kommun på någon av länkarna och följ instruktionerna om hur du bokar tid för ett personligt besök. Vissa passexpeditioner har drop in istället för tidsbokning. Har du inte möjlighet att boka via webben kan du ringa tel 114 14 för att få information om hur du skall gå till väga.
  2. På passexpeditionen. Väl på passexpeditionen sker ansökan elektroniskt, du måste legitimera dig med ett giltigt id-kort och har du ett gammalt pass måste du ta med det också. Du betalar en avgift (350 kr) och ett foto av dig tas av handläggaren. Du måste också lämna dina fingeravtryck, vilket sker digitalt med hjälp av en scanner. På passexpeditionen får du en förhandsvisning av hur ditt pass kommer att se ut när det är färdigt och du kan välja var du vill hämta ut passet. Du kan på passexpeditionen också välja hur du vill bli meddelad när passet är färdigt, via email eller via sms.
  3. Hämta ditt pass. När du fått meddelande från passexpeditionen om att ditt nya pass är färdigt måste du själv hämta det, det går inte att låta någon annan göra detta. Du behöver inte boka någon tid, ta dig bara till expeditionen och hämta ditt pass. Har du ett gammalt pass som fortfarande är giltigt måste du ta med dig det och lämna det till passexpeditionen.
  4. Hur lång tid tar det? Från det att du ansökt på passexpeditionen till att du har det nya passet i din hand tar det vanligtvis fem arbetsdagar men det kan ta längre tid än så om du ansöker under en period när det är många som vill förnya sina pass.
  5. Akuta lägen. Är du på flygplatsen och inser att du glömt ditt pass eller att ditt pass inte längre är giltigt kan du ansöka om ett provisoriskt pass. Polisen på flygplatsen utfärdar provisoriska pass. Du måste uppvisa giltig legitimation, betala 980 kr och passet utfärdas därefter omedelbart. Ett provisoriskt pass är bara giltigt för den aktuella resan, det kan maximalt vara giltigt i sju månader och det är rosa istället för rött.

Speciella omständigheter

Ansökningsförfarandet enligt ovan gäller för vuxna personer bosatta i Sverige. Barn under 18 år måste ha med sig minst en vårdnadshavare vid besöket på passexpeditionen och vårdnadshavaren måste lämna ett skriftligt medgivande. När passet är färdigt måste vårdnadshavaren komma till expeditionen och hämta passet. Personer bosatta utomlands som behöver förnya sitt pass kan göra det i Sverige precis som alla andra men de kan välja att hämta ut passet på den svenska ambassaden i landet där de bor mot en extra avgift på ca 150 kr. Det går också att ansöka om pass på svenska ambassader utomlands och hämta ut passet på ambassaden när det är färdigt. Att förnya sitt pass på en svensk ambassad utomlands är betydligt dyrare och tar mycket längre tid än att förnya passet i Sverige.

Att tänka på

Du kan maximalt bli beviljad tre pass under en femårsperiod eftersom det sker missbruk av och handel med pass.

Källor:

Passport Index.

Polisen.