hur långa längdskidor ska man ha

Hur långa längdskidor ska man ha?

Om du ska börja med längdskidåkning eller om du planerar att ta en tur ut på fjällen, då kanske du vill köpa nya längdskidor? Kanske undrar du då; hur långa längdskidor ska man ha? Det ska vi gå igenom i den här artikeln, men även vilka längdskidor som passar till de olika stilarna av skidåkning.

Olika slags skidor

Du vet säkert att det finns olika slags skidor, och då även olika typer av längdskidor.

  • Skateskidor: Gjorda för fristil och skate
  • Stakskidor: För den som gillar att staka
  • Skinskidor: För klassisk åkning
  • Backcountry/ Turskidor: En längdskida som du kan åka med utanför spåret
  • Enklare längdskidor: En bredare skida som är perfekt för vardagsmotionären.

Vilken skida du väljer beror på vad du ska använda den till, om du till exempel ska ut på fjället då passar en turskida bättre än en stakskida.

Klassisk stil

Att åka skidor med klassisk stil är den vanligast formerna av längdskidåkning. När du åker klassisk stil trycker du ner fästzonen i snön, samtidigt som du glider fram på den andra skidan. Den här tekniken kallas ibland för diagonalåkning och är perfekt när du ska åka skidor på plan mark. Det finns inte bara olika slags skidor, det finns dessutom olika slags fästzoner som är anpassade efter om du är en erfaren skidåkare eller nybörjare.

Vilken fästzon passar dig?

En klassisk längdskida har två olika ytor, fram och bak finns en så kallad glidzon. I mitten av skidan, där du har foten, finns en fästzon.

Den här fästzonen finns i tre olika typer:

  • Vallningsbara: För dig som är en erfaren skidåkaren
  • Vallningsfria skinskidor: Passar dig som vill utveckla ditt skidåkande
  • Samt, vallningsfria med fiskfjäll: En bra fästzon för dig som är nybörjare.

Med en vallningsbar skida kan du få ut mer av glidet, genom att använda fästvalla i fästzonen. Fästvalla är ett sorts vax som ökar ditt glid.

På skinskidor kan du använda stighudar som ger ett förbättrat glid och fäste. Med en stighud kan du bland annat undvika att skidan glider bakåt.

Slutligen, fiskfjäll är utmärkt om du är nybörjare då det ger ett bättre fäste.

Välj rätt längd för dig

Så, hur långa längdskidor ska man ha? När du ska välja en längdskida måste du ta hänsyn till tre faktorer; din längd, vikt, samt hur bra du är på att åka skidor. Men, det finns riktlinjer att följa. Med hjälp av en simpel formel kan du få ut rekommenderad längd på din skida; formeln är: din längd + 20 centimeter. Med andra ord, om du är 185 cm lång då rekommenderas en skida som är 205 cm lång.

Att välja rätt längd på dina skidor är alltså inte speciellt svårt, du behöver bara lägga till 20 centimeter på din egen längd. Men det finns såklart andra delar att tänka på, som vilken sorts skida, samt vilket fäste som passar dig. Om du känner dig osäker kan du kontakta en affär som säljer skidor och är specialist på att välja ut de rätta skidorna.