hur länge kokar man potatis

Hur länge kokar man potatis?

Är du sugen på kokt potatis? Eller, ska du ha middagsbjudning? Då är den här artikeln för dig. Vi ska gå igenom vad du behöver tänka på när du ska tillaga din potatis, men även hur länge man kokar potatis, beroende på storlek och sort.

Olika potatisar

Visste du att det finns 2 500 olika sorters potatis i världen? Bara i Sverige odlar vi ett hundratal varianter varje år. Potatisen är dessutom släkt med paprika, chili, äggplanta, samt tobak. Men inte med sötpotatisen.

Potatisen är mycket mångsidig och du kan göra olika rätter beroende på vad du är sugen på. Med en mjölig potatis kan du lätt göra ett potatismos. Har du däremot köpt en fast potatis, då kan du göra potatisklyftor i ugnen. Men, framför allt kan du koka din potatis.

Tillaga din potatis

Det går bra att koka både mjöliga och fasta potatisar. Med eller utan skal. Till exempel mandelpotatis kokas oftast med skalet på. Så det är ett perfekt alternativ om du vill slippa att stå och skala potatisarna.

Tänk på att olika stora potatisar har olika koktid, det är därför bäst att dela potatisarna så att de har samma storlek. Du kan även smaksätta potatisen med dill.

En portion potatis

För att räkna ut hur mycket en portion potatis är brukar man säga; två stycken stora potatisar, tre stycken medelstora, samt fyra stycken om det är småpotatis. Vill du istället räkna i vikt; då kan du istället tänka att cirka 250 gram är en portion.

Så kokar du din potatis

  1. Skala, alternativ borsta din potatis, samt skär av de bitar som ser lite fula ut. Lägg sedan din potatis i en kastrull och fyll på med vatten tills det täcker potatisen.
  2. Salta vattnet.
  3. Ställ kastrullen på kokplattan och låt potatisen koka upp. Sedan sänker du värmen så att det bara puttrar.
  4. Ställ tiden på klockan.

Så, hur länge kokar man potatis? Det beror på storlek och sort.

  • En stor potatis, mjölig eller fast kokas i 25 till 35 minuter
  • En halv stor eller medelstor potatis kan du koka i 20 minuter
  • Små potatis, till exempel delikatesspotatis kokar du i 15 till 20 minuter.
  • Har du riktigt små potatisar, då kan de kokas färdigt på 10 minuter.

Om du känner dig osäker; då kan du känna efter med en sticka eller gaffel, för att se om potatisen är färdig. När potatisen är färdig häller du av vattnet och låter potatisen vila i några minuter. Sedan är det bara att servera din kokta potatis.

Njut av en kokt potatis

Nu har du koll på hur man kokar potatis, och viktigast; hur länge du kokar potatis. Potatis är dessutom en rotfrukt med mycket näringsämnen som kalium, b-vitamin, c-vitamin, samt kostfibrer. Den innehåller även mycket järn och nyttiga proteiner. Med andra ord är potatis en väldigt nyttig råvara, som dessutom innehåller relativt lite kalorier.

Potatis är en mångsidig rotfrukt som du kan använda för att göra; pommes frites, potatisbullar, palt, potatismos, klyftor, gratäng, samt pressa. Möjligheterna är oändliga. Koka din potatis mellan 10 och 36 minuter, beroende på storlek.