hur länge ska ägg koka

Hur kokar du äggen till perfektion?

Det är många faktorer som hjälper eller stjälper dig när du ska koka ett perfekt ägg. Om du lägger äggen direkt i kastrullen med kallvatten så får du dra av någon minut för koktiden. För koktiden startar just när vattnet börjar koka.

Även storleken på äggen gör skillnad och såklart även vilken preferens du har för ditt frukostägg.

Standardtiden

Förr var standardtiden för ett kokt ägg med krämig äggula cirka åtta minuter. I dag finns det dock många olika storlekar på ägg och därför varierar även koktiden. Dagens normalstora ägg räknas som medelstor och då kan du i möjligaste mån använda standardtiden. För mindre ägg minimerar du koktiden med cirka två minuter.

Det gör även skillnad om du stormkokar eller sjuder vattnet. Att sjuda vattnet är att föredra om du vill ha ett löskokt eller ett ägg med krämig äggula. Vad är skillnaden på att koka eller sjuda? Sjudning innebär att temperaturen inte överstiger 100 grader vilket innebär att koktiden blir lite längre och inte forcerad.

Hur länge ska ägg koka med start i kallvatten

För medelstora ägg som läggs ner i kallt vatten så kan du använda dig av följande tider.

  • Löskokt 3-5 minuter
  • Mjukkokt 6 minuter
  • Hårdkokt 7-10 minuter

Hur länge ska ägg koka med start i kokande vatten

För medelstora ägg som läggs ner när vattnet kokar kan du använda dig av följande tider.

  • Löskokt 5-7 minuter
  • Mjukkokt 8 minuter
  • Hårdkokt 9-12 minuter

För- och nackdelar när du väljer tillagningssätt

Fördelarna med att lägga ägget i kallt vatten är bland annat att när du väl lagt ner äggen och satt på spisplattan så behöver du bara starta en nedräkning när vattnet börjar sjuda. Du sparar även tid då ägget värms i takt med vattnet.

Nackdelarna är ju trots allt att du inte kan vara riktigt säker på hur lång tid ägget faktiskt kokats. Genom att lägga i äggen i redan kokande vatten ger det dig en mer exakt tid.

Hur du skalar kokta ägg på bästa sätt

När äggen är kokta och det är dags att skala dem så kan även det kännas en aning komplicerat. Du har säkert upplevt att äggvitan följer med skalet och det som är kvar av ägget inte ser alltför aptitligt ut.

Ett färskt ägg tenderar att vara svårare att skala gentemot ett äldre. Ett tips är dock att spola av äggen med kallt vatten och sedan skala äggen i kastrullen. Avlägsna skalet lättare genom att få in vatten innanför skalet.

Life hack som underlättar skalning av kokta ägg

Det florerar ständigt life hacks på internet det vill säga saker eller sätt som gör livet lite lättare. När det kommer till att skala ägg så finns det en hel del life hacks. Jag tänkte dela med mig av ett.

Ta en glasburk med lock, fyll den med de kokta äggen och en tredjedel med kallvatten. Skruva på locket och skaka. Du behöver inte skaka hårt och efter cirka en minut kan du öppna locket och häll ut innehållet i ett durkslag. Nu kan du lätt plocka ur dina redan skalade ägg och slänga äggskalet i komposten.