hur långt är öland

Hur långt är Öland?

Vid Sveriges sydöstra kust finner du Öland. Det här är en långsmal ö som tillhör Kalmars län. Om du är intresserad av att besöka Öland, då kanske du vill ha med dig lite fakta i bakhuvudet. Därför har vi skrivit den här artikeln med kuriosa om Öland.

Sveriges näst största ö

Visste du att Öland är det minsta landskapet i Sverige? Här bor cirka 26 000 personer i städer som Färjestaden, Löttorp, Borgholm, samt Mörbylånga. Öland är beläget mellan Kalmarsund och Östersjön. För att ta dig till ön kör du från Kalmar och sedan över Ölandsbron, som är 6072 meter lång.

Men, hur långt är Öland? Hela 137 kilometer!

  • Bredd: 6 till 16 kilometer
  • Area: 1344 kvadratkilometer
  • Högsta punkt: 57,4 meter över havet

Vad ska du göra på Öland?

På Öland finns det en hel del att göra och upptäcka. Du kan till exempel, besöka gamla slott, historiska ruiner, samt ta en fika i en gammal herrgård. Känner du dig mer aktiv kan du ta dig an en av flera cykelleder, strosa i nationalparker, eller ta med familjen till vatten- och djurparken. Öland bjuder även på milslånga stränder och en hel del utsiktsplatser.

För dig som uppskattar kulturlivet finns där även en rad olika museer, med både historiska och nutida konst-teman. Vill du avsluta din dag med ett glas vin, då finns det en hel del härliga restauranger och vingårdar att testa på.

En bevarad kultur

Öland har länge varit ett sorts mecka för både hantverkare, konstnärer och författare. Det här konstnärslivet har bevarats och ön sprudlar med kultur. Här finns det idag flera ateljéer med diverse verksamheter. Du kan besöka krukmakare, väverier, glashyttor, men även bildkonstnärer. På Öland kan du dessutom själv bli inspirerad av det unika ljuset och landskapet. Under året arrangeras det dessutom flera konstrundor där du kan se och handla de olika hantverken.

Kuriosa om Öland

På Öland finns det en växtlighet som är unik för landskapet. Landskapsblomman är till exempel Ölandssolvända. Andra saker som är specifikt för Öland är att landskapsdjuret är näktergalen, fisk är skrubbskädda, och landskapsinsekten är den rosenvingade gräshoppan. Men, den viktigaste kategorin är landskapsmaten. Då du blir serverad kroppkakor och lufsa. Lufsa är en sorts potatisgratäng gjord på riven potatis toppad med några paket rimmat fläsk eller bacon. Kroppkakor däremot kan liknas vid pitepalt, skillnaden är att du kokar potatisen innan du river den när du gör kroppkakor. Den här runda kakan består av bollar av potatissmet som du sedan fyller med fläsk och lök.

En plats för hela familjen

Nu vet du att Öland är 137 kilometer långt från norr till söder, men förhoppningsvis även en hel del annat. Öland är en Ö där du kan uppleva en fantastisk natur, ett starkt kulturliv och massa nöjen för familjen. Det här är en perfekt plats för nya upptäckter och aktiviteter. Du kan till exempel ta dig en lång cykeltur under en konstrunda, ta dig ner till stranden för ett dopp, och sedan avsluta din dag på en mysig restaurang med olika delikatesser.