hur låter räven

Hur låter räven?

Ända sedan Ylvis låt ”What does the fox say?” släpptes 2013 har du säkert undrat över hur rävar låter egentligen. Den här artikeln är för dig som är nyfiken på räven och dess egenskaper. Men, framför allt ska vi försöka besvara frågan; Hur låter räven?

Rödräv

När vi pratar om räv menar vi oftast rödräven. Räven är en allätare som bland annat gillar att jaga hare, fåglar, sorkar, men det har även hänt att de jagar rådjur. Rödräven är det rovdjur som du kan hitta på flest ställen runt om i världen, det är ett hunddjur som kan bo i de flesta miljöer från stan till fjället.

Så, hur låter räven då? Den kan skälla med sträva och korta skall, men de kan även skrika och ”prata” med ljud som kallas för gekkering. Du kan likna ljudet från räven med en fågel eller en katt som lockar på fåglar.

Så känner du igen en räv

Rödräven har en lång svans, och en gänglig kropp. Den har även en spetsig nos samt stora ögon. Pälsen på räven brukar vara svart på baksida öra, tassar och benens front. Kroppen har en rödbrun päls på rygg och ansikte, med gråvit till vit päls på hals och mage.

På höjden är räven mellan 35 och 40 centimeter, medans den från svansspets till nos kan vara 100 till 130 cm lång. Dessutom väger den mellan 5 och 8 kilo. Med andra ord är den som en stor Jack Russell i storleken. Den vilda räven kan bli upp till 10 år gammal.

Väl utvecklade sinnen

För att rävarna ska kunna kommunicera med varandra effektivt har de utvecklat sina sinnen väl. Lukt-, syn, och hörselsinnet används flitigt när de markerar sina revir, men även när de lockar på varandra under parningssäsongen. De jagar även under natten, så då måste hörseln och synen vara på topp. Räven är listig och kan lära sig att överlista sitt byte, de smyger sig fram och gör ett skutt i luften för att fånga sin mat.

Äter allt möjligt

En räv kan äta allt från daggmaskar, smådjur som fåglar, till frukt och hushållsavfall. Med andra ord har räven alltid något att äta. Ute i skogen lever rävarna främst på sork och andra smågnagare, det betyder att om sorkbeståndet minskar, då minskar även rävarna, eftersom att det inte finns någon mat. Eftersom att rävar även lever i revir kan de inte jaga i hela skogen och dör då ut.

Hur bor räven?

Rävens bostad är ett så kallat gryt. Det här är ett hål i marken som räven antingen har grävt själv i lera eller sand, eller så är det ett hål som den har hittat bland klippor. Rävar gillar att vara i sitt gryt när det är dåligt väder ute, men även när de behöver skydd, till exempel om de ska föda en kull.

Räven är ett spännande djur med fascinerande ljud. Den jagar på natten och gömmer sig i ett gryt. En räv kan äta nästan vad som helst, kanske kan du bjuda den på lite blåbär nästa gång du ser en.