Hur man får bättre hållning

hur man far battre hallningHar du kollat på kort som är tagna på dig och undrat vad det är för Quasimodo med ditt ansikte där på fotot? Kanske det är dags att göra någonting åt din hållning.

En bra hållning är inte bara bra av estetiska skäl, det är även bra för att undvika smärta och skador. När vi hukar oss framåt eller sitter ihopsjunkna hela dagarna belastar vi våra leder och ryggkotor på ett onaturligt sätt. Att förbättra din hållning är något du kan ta itu med när som helst – även om du haft en dålig hållning i flera år och redan drabbats av krämpor. Allt som krävs är lite tålamod, några övningar och en viss medvetenhet.

Vad kännetecknar en god hållning?

 • Blicken riktas framåt.
 • Huvudet hålls rakt upp – det vill säga, det hänger inte framför kroppen (så kallad gamnacke).
 • Bröstet är framskjutet och axlarna dragna bakåt
 • Magmusklerna är spända, höfterna framtryckta och du svankar inte.
 • Dina fötter pekar rakt fram.

Så här får du bättre hållning

 1. Sitt inte still i mer än en timme i sträck. Om du har ett stillasittande arbete, sätt ett alarm en gång i timmen och ställ dig upp när klockan ringer. Rör på dig lite grann; gå en sväng och hämta kaffe till exempel.
 2. Stärk upp din rygg och mage. Dålig hållning beror i många fall på bristande bålstabilitet. Denna träning utför du enkelt hemma eller på jobbet med din egen kroppsvikt. Avsätt några minuter varje dag för övningarna. Exempel på bra övningar:
  1. Rygglyft
  2. Benböj
  3. Höftlyft
  4. Kissande hunden
 3. Öka rörligheten i dina axlar och skulderblad. Se till att dagligen jobba med rörelser med skulderbladen. Dra ihop dem, och skjut dem isär. Jobba med att röra på axlarna så långt åt varje håll som möjligt, för att få loss de framåtdrivande musklerna, så att du kan slappna av i nacke och axlar.
 4. Stretcha hela kroppen på morgonen. Att sitta stilla eller att utföra repetitiva rörelser varje dag bidrar till stelhet i kroppen. Musklerna blir korta, vilket resulterar i dålig hållning.
 5. Var medveten om din kroppshållning. Tänk på den när du rör på dig – både när du går och springer. Nöt in din goda hållning tills den blir en självklarhet.