hur man kokar jasminris

Hur man kokar jasminris

Jasminris är ett populärt vitt ris som är svagt parfymerat. Det används främst i matlagning i det asiatiska köket, men är en basvara generellt i många olika kök. Därför kan du ha smakat riset på klassiskt vis i thaimat eller kanske som tillbehör till den svenska husmanskosten.

Anpassningsbar basprodukt

Du, precis som så många andra, kanske tycker att det är lite knepigt att laga perfekt ris. Dock är det värt att hitta knepen som gör det enkelt för dig eftersom ris är en anpassningsbar, god och ekonomisk kolhydratkälla som passar till mycket. Det är inte utan anledning som jasminris används som basvara världen över.

Jasminris är dock inte som andra rissorter då det utmärker sig något vid tillagning. Många är inte medvetna om detta och misslyckas därför gång på gång. Här ger vi dig tips som kommer göra ditt jasminris perfekt, varje gång.

Skölja, blötlägga eller båda två?

Här uppstår problem nummer ett och det är även här många känner sig förvirrade. Vi gör det enkelt för dig. Jasminriset bör du enbart skölja. När det gäller denna risvariant är blötläggning inte nödvändig.

Hur sköljer jag riset?

  1. Mät upp den mängd ris du ska tillaga.
  2. Placera riset i en skål.
  3. Häll på rikligt med vatten och rör om.
  4. Avlägsna det grumliga vattnet.
  5. Repetera tills dess att vattnets grumlighet minskats (2-4 ggr).

Varför ska jag skölja riset?

När du sköljer kornen avlägsnar du överflödig stärkelse och minskar därmed risken för både mosigt och bränt ris i kastrullen. Ytterligare en anledning är att den tillagade produkten blir fluffigare och enligt många även allmänt godare. Den kanske viktigaste orsaken är att du minskar mängden av det toxiska ämnet arsenik som naturligt finns i små mängder i ris.

Nyckeln när du ska koka jasminris

Om det är något du bör ta med dig från den här artikeln är det att jasminris är mjukare än andra sorters ris vilket innebär att du behöver mindre vatten. Till 1 dl ris behöver du enbart 1,25 dl vatten, till skillnad från vid tillagning av andra typer av ris som ofta kräver 2 dl vatten per 1 dl.

Tillagning

När det är dags för tillagning placerar du riset med tillhörande mängd vatten i en kastrull på hög värme. Därefter låter du vattnet sjuda på så sätt att hela ytan småkokar och kanterna bubblar med vitt skum. Sedan sätter du på ett lock på kastrullen och sänker till låg värme.

Det är nu viktigt att du varken lyfter på locket eller rör runt i riset. Låt det koka i ca 12 minuter på låg värme varefter du stänger av värmen och låter riset vila i kastrullen i 10 minuter. Det här steget är viktigt för att kornen ska blir ordentligt tillagade.

Sist men inte minst ska du fluffa till riset. Det gör du helst genom att försiktigt röra runt med en gummispatel för att de mjuka kornen inte ska gå sönder. Nu har du lärt dig hur man kokar jasminris på bästa sätt. Lycka till!

Andra tips vid tillagning

  • Koka riset tillsammans med en tärning grönsaksbuljong för att få lite extra smak.
  • Mixa samman olivolja och saffran och blanda sedan i detta i det tillagade jasminriset.
  • Tillsätt persilja eller timjan till det tillagade jasminriset.

Ovanstående tips ger riset en annan smakkaraktär. Perfekt om du vill ha variation!