hur man kokar korv

Hur man kokar korv till snabba middagen

När du kokar korv ska du först skölja korvarna i kallt, rinnande vatten. Ta fram en kastrull och fyll på med vatten som kommer att täcker korvarna. När vattnet nått kokpunkten lägger du i dina korvar. Ställ undan grytan från plattan och värm korvarna i några minuter. På de olika korvsorternas förpackning brukar koktiden stå. En lite tjockare korvsort kan behöva sjudas i fem minuter medan mindre korvar som till exempel wienerkorv behöver kortare tid för att bli varm.

Hur man kokar korv som är rå

Många korvsorter som till exempel wienerkorv och varmkorv är rökta och du värmer endast i några minuter. Tjockare råa korvar som fläskkorv, köttkorv eller julkorv behöver oftast sjudas i upp till 45 minuter.

Hur man kokar korv till barnkalaset

En uppskattad men också mycket enkel rätt att bjuda barn på, är korv i bröd! Du behöver en stor kastrull med vatten. Beroende på hur stora korvarna är, beräkna hur många korvar du behöver.

Lägg i 3 – 4 lagerblad och några vitpepparkorn. Se till så att vattnet bara sjuder, annars är risken stor att skinnet på korvarna spricker. Beroende på tjockleken på korvarna behöver de värmas i ca fem minuter. Är det råa korvar behöver de en längre tillagningstid.

Stäng av värmen och låt korvarna ligga kvar i kokvattnet.

Du behöver bara ett gott korvbröd, ketchup, senap, rostad lök, gurka och kalaset kan börja!

Hur man kokar korv i soppan

Ett enkelt sätt att koka korv är att helt enkelt koka den tillsammans med övriga ingredienser i en soppa. Beroende på om korven är rå eller ej, får du anpassa koktiden. En rökt korv som wienerkorven kan skäras ner i en soppa, när det är några minuter kvar av koktiden.

Kryddstarka korvar som t ex Chorizo och Kabanoss

Det finns många olika typer av kryddstarka och smakrika korvar som till exempel Chorizo och Kabanoss. Du kan med fördel använda denna typen av korv som smaksättning på olika maträtter som soppor, grytor och gratänger.

Korvarna varierar i hur starkt kryddade de är, så du får prova dig fram till hur mycket du behöver i en rätt. Om du uppskattar smaken av paprika och vitlök, har du ett enkelt och snabbt sätt att variera dina maträtter.

Vilken typ av korv ska du välja?

Utbudet av olika korvsorter är stort och det finns något för varje smak. Även vegetariska och veganska alternativ till köttkorvar är tillgängliga i de flesta större matbutiker. Korv tillverkad av kyckling eller kalkon är också populärt.

Välj en neutral korv som inte är kryddad om du ska servera korven till barn. Köttinnehållet varierar och högre kötthalt är att föredra. Det finns även glutenfria alternativ.

En falukorv kan skivas ner i en gryta med potatis och rotfrukter och ger då en mild smak till rätten. Vill du ha en het kryddning i en soppa eller gryta så väljer du en kryddkorv. Hettan kan du reglera med mängden korv du tillsätter. Du kan tillsätta en liten mängd korv i maträtten och servera korv som tillbehör för den som gillar riktigt kryddstark mat!