hur man kokar pasta

Hur man kokar pasta

Idag är pasta en populär rätt i de svenska hushållen och det är för många en av de första rätterna de lär sig tillaga. Att pastan är så populär är inte konstigt, det är en relativt billig maträtt som kan varieras i snudd på oändlighet. För att komma igång att skapa din egen pastarätt behöver du;

  • Valfri pastasort – till exempel spaghetti, makaroner, penne
  • Kastrull
  • Vatten
  • Salt
  • Träslev
  • Durkslag

Hur man kokar pasta på bra sätt

Med alla olika sorters pasta kan det vara en djungel att välja vad du vill ha. Men när du valt vilken sorts pasta du vill tillaga är nästa steg att plocka fram en tillräckligt stor kastrull. En vanlig tumregel är att ta den kastrull du tänkt och sedan gå upp en storlek. Det är ett bra knep för att ge pastan det utrymme den behöver under tiden den kokas för att på så sätt bli riktigt bra.

Vatten och salt

Tillsätt vatten i kastrullen, fyll den minst 2/3, kanske ännu mer. Salta vattnet något och låt det koka upp på spisen. Har du en vattenkokare kan du med fördel koka vatten i den och hälla vattnet i kastrullen på spisen för att göra processen snabbare. I kastrullen på spisen har du då redan lite vatten med salt i som kokar eller nästan kokar när vattnet från vattenkokaren tillsätts.

Pasta och koktid

När vattnet kokar är det dags att hälla i pastan. Ha en slev eller liknande i beredskap för att röra runt i kastrullen och se till att det inte klibbar ihop sig under de första minuterna i vattnet. Om det kokar för mycket så sänker du värmen på spisen något. När pastan virvlar runt där i kastrullen kan du lägga en träslev tvärs över kastrullen för att hindra vattnet från att koka över. Du kokar pasta utan lock för det bästa resultatet.

Många har fått lära sig att kasta en bit pasta på väggen, fastnar den så är den klar. Det är inte riktigt sant då pastan blir klibbig innan den är genomkokt. Uppskattad tillagningstid står på förpackningen, men skulle den inte vara klar kan du helt enkelt smaka dig fram. För att få en riktigt väl tillagad pasta, vill du ta av den just innan den är klar med svenska mått mätt. Vid provsmakningen ska det vara lite motstånd kvar i pastan, al dente, så att den inte är alldeles mjuk. Då har den kokat för länge.

Hälla av och göra klart

När pastan är klar, stäng av plattan och häll av pastavattnet med hjälp av ett durkslag. Om planen är att ha pastan med till exempel köttfärssås, kan du som ett lite lättare alternativ skölja pastan i durkslaget med kallvatten så den inte klibbar ihop senare. Annars tillsätt en klick smör eller olja i grytan innan du häller tillbaka pastan. Tänker du ha pastan med korv är det att föredra eftersom vattnet annars kyler ner pastan. Nu är du förhoppningsvis på god väg till att bli ett proffs i hur man kokar pasta och kan snart kalla dig en äkta pastakock.