hur man säljer en bil

Hur man säljer en bil privat

Vad behöver du tänka på när du säljer en begagnad bil. Här kommer en grundlig information om hur du går tillväga för att sälja bilen privat. Det hjälper dig att avgöra om du vill sälja bilen privat eller sälja till en bilfirma. Du kan själv ta reda på vad som är mest fördelaktigt för dig.

Viktigt med noggrann förberedelse

Det lönar sig att förbereda dig noggrant för att du ska få en bra affär. Samla först ihop alla viktiga dokument och tänk dig in i köparens situation. De flesta som köper en begagnad bil vill inte spendera tid på att besikta, reparera eller betala skatt före det går att använda bilen. Kan du visa köparen att allt sådant är löst kommer du garanterat få ett bättre pris för din bil. Leta i god tid fram alla dokument som finns för bilen såsom instruktionsbok, registreringsbevis, fakturor och kvitton från lagningar. Tänk även på att uppdatera serviceboken.

Fotografering av bilen

Ta snygga fotografier på din bil, eftersom bilden är viktig för att köparen ska se just din bil bland annonserade objekt. Förbered noga inför fotograferingen genom att dammsuga och städa ur bilen. Se till att reparera eventuella stenskott. Vill du visa upp bilen på bästa sätt kanske du även ska fundera på att polera upp lacken glänsande fin innan fotograferingen. Tänk på att fotografera både invändigt och utvändigt.

Prissättningen på bilen

Hur man säljer en bil innefattar även hur du sätter rätt pris. Fundera över vad som är ett rimligt pris och jämför vad andra tar för en liknande bil. Tänk på att bilköpare ofta vill pruta, därför är det alltid bra att redan i förväg tänka ut en nedre gräns som du inte är villig att gå under.

Vid försäljning

När du har spekulanter på din bil behöver du granska köparen för att undvika bedragare. Kontrollera ID-handlingar noggrant eftersom ägarbytet inte blir godkänt om köparen anger falska uppgifter. Skriv ett köpavtal på försäljningen, finns inget avtal gäller köplagen. Med ett avtal kan du skriva in allt som du anser är väsentligt för affären. Upprätta två exemplar av avtalet och skriv under båda så att både säljare och köpare har ett var. När allt är klart behöver både säljare och köpare bekräfta ägarbytet till Transportstyrelsen.

Vid betalning

När det är dags för betalning är tipset att aldrig ta emot kontanter. Det bästa sättet är att ta emot betalning via Swish eller via banken. Gå inte med på betalning genom banköverföring på internet. Eftersom bedragare lätt avbryta en banköverföring online är det en osäker metod att ta emot pengar.

Beskattning

Du kommer troligtvis inte behöva skatta för bilförsäljningen eftersom det sker bara på eventuell vinst. Det är vinst om bilens inköpspris var lägre än försäljningspriset, vilket är ganska osannolikt. Men kan ske vid enstaka fall och då beskattas säljaren med 30 % om vinsten är över 50 000 kronor.

Tid är pengar

Nu när du vet hur man säljer en bil privat, är frågan hur mycket tid du har för att sälja bilen själv. Har du lite tid kanske det är mer fördelaktigt att sälja till en bilfirma, men har du tid kanske det lönar sig. Jämför priser, vad en bilfirma betalar för bilen i jämförelse med det pris som är möjlig att sälja bilen privat.