Hur man skär en mango

Hur du skär en mango

Mangon är en god, exotisk frukt som finns i de flesta svenska matbutiker. Den är perfekt att bara äta som den är, men mangon funkar till så mycket mer. Vad som är väldigt populärt är att använda mango i en smoothie eller göra glass av den. Mangon kan däremot vara svår att skära upp på ett sätt att du får njuta av allt fruktkött som gömmer sig bakom skalet. Men när man väl lärt sig och fått in den rätta tekniken är det hur enkelt som helst. Och i den här artikeln kommer vi förklara hur man skär en mango på bästa sätt.

Välj rätt mango

Först och främst behöver du en mogen mango. Genom att klämma och trycka lite försiktigt på frukten kan du enkelt lista ut om den är redo att skäras upp. Den ska inte vara hård, men heller inte för mjuk. En bra tumregel kan vara att den ska kännas precis som en persika. Är din mango för hård rekommenderar vi att du låter den ligga i ett par dagar tills den mognat till sig. Skulle mangon vara alldeles för mjuk ska du absolut inte slänga den. Då rekommenderar vi att du använder den till att ha i en smoothie. Det är lite knepigare att skära genom fruktköttet om den är övermogen. Däremot är det lättare att få ur allt fruktkött, men det kommer mer vara som en röra i stället för fasta och fina bitar.

Hur man skär en mango i tre bitar

Har du tagit fram din mango och lagt den på en skärbräda? Bra. Då är det dags att plocka fram en vass kniv och börja skära. Det lättaste knepet är att du ställer mangon på höjden och sedan skär bort ett lager på båda sidorna. Försök att klyva så nära kärnan det bara går. Skulle du råka skära för långt ut på mangon är det inga problem. Du kan så klart separera fruktköttet från kärnan senare.

Så skär du fina mangobitar

Nu ska du ha tre stycken bitar framför dig. Två sidor och allt det fruktkött som sitter kvar på kärnan. Det är nu bäst att skära ett långt snitt på de bägge sidor som du precis skar ut från mangon. Tänk att det ska vara ett mellanrum på runt en centimeter mellan varje snitt. När du har gjort det på båda sidorna så skär du ett nytt snitt rakt över de sträcken du precis har skurit upp. Sedan är det dags att veckla ut de båda mangosidorna och skära bort bitarna du precis skurit upp från skalet. När det är avklarat ska du ha flera kubliknande bitar som du kan börja smaka av, om du vill.

Få bort frukten från kärnan

Nu är det bara kärnan, med mycket fruktkött omkring sig, som återstår. Det enda du behöver göra nu är att skära runt den och få bort allt skal. Sedan tar du ett fast grepp om kärnan och försöker skära bort all fruktkött som finns kvar. Det kommer förmodligen vara kvar lite kött på kärnan när du är färdig så ett gott tips är att gnaga lite på den.

Så där! Nu har du stenkoll på hur man skär en mango på bästa sätt.