Hur man skär en pumpa

Så enkelt skär du upp en pumpa

Pumpan är en rund eller oval orangefärgad gurkväxt och benämns som en frukt. När u tänker på pumpan kanske halloween kommer upp i huvudet. Frukten har nästintill blivit synonym med högtiden som för övrigt härstammar från USA. Där var pumporna nämligen redo att skördas runt halloween. Borta i staterna blev frukten snabbt populär att ha under högtiden och det har också fått fäste i övriga delar av världen. Pumpan är dock mycket mer än bara halloween. Det är en god frukt som går att använda till flera olika ändamål. Det går bra att äta frukten som den är eller laga goda måltider med pumpa som bas eller en extra ingrediens. Den är däremot svår att skära upp, och i den här artikeln kommer vi att gå igenom hur man skär en pumpa.

Viktigt att rengöra pumpan

När du varit i affären och handlat en pumpa, eller skördat den på egen hand för den delen, ska du alltid skölja av den först. Det fastnar mycket smuts på frukten som du absolut inte vill äta, tvätta därför av och torka. Pumpan är oftast bastant och du behöver en stor skärbräda. Den kan också vara svår att skära igenom och du behöver en vass kniv för att tränga igenom det fasta skalet.

Gröp ur fruktköttet

Nu är du redo att sätta igång att skära i pumpan. Det bästa, och lättaste, alternativet är att klyva den bredvid stjälken. Pumpans stam är hård och svår att skära igenom, undvik därför att skära frukten rakt genom roten. När du kommit så här långt tar du fram en sked och gröper ur allt av det smakrika fruktköttet. Det kan du använda till matlagning, släng det inte utan spara i en skål. Ett tips är att separera fröna från köttet. Det är gott att låta alla frön torka för att sedan rosta dem i en stekpanna med havssalt. Perfekta och goda att använda som müsli i filmjölk eller yoghurt.

Välj den form du gillar bäst

Hittills har allt gått som på räls. Men det är nu den lite mer utmanade delen kommer med hur man skär en pumpa. Här finns inga rätt eller fel utan det är helt upp till dig hur väljer, och i vilket mönster, du skär upp köttet från pumpan. Det lättaste alternativet, och det vi rekommenderar, är att du börjar med delen som stjälken är kvar på. Dela den i två bitar och försök ta bort roten på ovansidan. Sedan tar du en tålig potatisskalare och hyvlar bort skalet. Då riskerar du inte att förlora fruktköttet från pumpan i onödan genom att försöka skära borta skalet med en kniv. Gör sedan samma sak med den andra halvan av pumpan.

När du har kommit så här långt är det du som väljer hur den skurna pumpan slutligen ska se ut. Det mest vanliga alternativet är dock att skära den i kuber, men det går lika bra att dela den i klyftor. Så där! Nu är du en expert på hur man skär en pumpa.