hur man skär purjolök

Hur man skär purjolök

Purjolök är en grönsak som flitigt används i bland annat grytor och gratänger, men du kan även äta den rå. Jämfört med gul lök har purjolöken en mild smak som fungerar väl i en uppsjö av maträtter. En ofta uppskattad egenskap är att du kan använda större delen av själva purjolöken, och allt som du behöver avlägsna är ändarna.

Innan du börjar tillaga din utsöka purjolöksrätt bör du dock vara medveten om hur du skär grönsaken. Nedan finner du därför en steg för steg guide kring hur man skär purjolök.

Ha den rätta utrustningen nära tillhands

Först och främst är det av yttersta vikt att du har de passande verktygen redo. Allt som du behöver är en grönsakskniv, en skärbräda, en fungerande kran samt givetvis själva purjolöken. När förberedelserna är klappade och klara är det dags att komma igång.

Avlägsna roten på purjolöken

Skär bort både den gröna blastens torra del samt roten på andra sidan av purjolöken. Det finns inga exakta mått för hur mycket du måste skära bort, så detta är lite av en smaksak. Därefter ska du göra ett snitt som går genom hela purjolöken för att sedan avlägsna det yttre lagret.

Dags att skölja

Efter snittet har du nu enkel tillgång till purjolökens alla lager, och detta underlättar vid sköljningen. Även de mest högkvalitativa purjolökarna kommer att ha viss sand samt jord som gömmer sig inom grönsaken, och därför ska den nu sköljas noggrant.

Dra nytta av kökskranen för att skölja purjolöken medan du använder fingrarna för att ta dig in mellan lagren.

Skiva purjolöken

Roten har du avlägsnat och purjolöken ser nu ren och fin ut. Då återstår det bara att skiva grönsaken. Ta fram din grönsakskniv eller liknande kniv med vasst egg. Lägg därefter din purjolök på skärbrädan. Skiva purjolöken tunt så att skivorna påminner om små mynt. Då purjolök är ganska smakrikt bör du se till så att skivorna inte blir för tjocka.

Låt grönsaken rinna av (Valfritt)

Vill du se till så att din purjolök blir extra ren och fräsch? Placera skivorna i ett durkslag under kranen och låt rinnande vatten skölja över purjolöken. Låt sedan vattnet rinna igenom durkslaget, och voila! Nu har du din färdigskurna purjolök framför dig.

Idéer för tillagning av purjolök

Väl uppskuren kan du äta purjolöken rå i exempelvis en sallad. Det är dock även fullt möjligt att grilla grönsaken, att dra nytta av den i soppor eller att inkludera den i grytor.

Vid tillagning av wok, pasta, fisk, kyckling eller någonting helt annat gör purjolök susen. Med andra ord har du här en mångsidig grönsak som du flitigt kan använda närhelst du vill förse dina maträtter med det där lilla extra.

Förvaring av purjolök

Använde du inte alla dina purjolökar och vill spara dem till ett senare tillfälle? Visst går det att förvara purjolök i rumstemperatur så länge klimatet är torrt. 2° C till 4° C grader är dessutom en ypperlig förvaringstemperatur, men försök att undvika minusgrader och ät din purjolök medan den fortfarande är färsk.