hur många dl är en liter

Hur många dl är en liter?

Det korta och snabba svaret på den frågan är: en liter är 10 deciliter. Det här något som vi normalt kan, eftersom det inger i grundskolans undervisning om volym. Men som barn och ungdom kan det fortfarande var svårt hålla koll på det här och visst kan det krävas en del huvudräkning.

Traditionella decilitermått

I de flesta kit med decilitermått som du köper i butik är decilitermåttet det största. Ibland finns det också ett halvdecilitermått. Därefter kommer en matsked och så har vi en tesked och till sist kryddmåttet.

Milliliter

En deciliter består av 100 milliliter. Det betyder att en liter är 1 000 milliliter. En matsked består av 15 millimeter och en tesked är 5. Till sist har vi kryddmåttet som innehåller en milliliter.

Många som bakar har koll på det här med mått, men många undrar ändå ofta ”hur många dl är en liter?” Det kan exempelvis uppstå frågetecken om det handlar om annat än vätska.

Om vi tar mjöl som exempel så är inte mjölet i volym en faktisk mängd. Det beror på att mjöl givetvis kan packas hårdare och då får det plats mer mjöl i ett litermått exempelvis. Många som bakar mycket föredrar därför att använda en hushållsvåg och väga mjölet och ingredienserna.

Men trots allt så är ofta mått i recept ändå angivet med deciliter och liter. Hur ska du förhålla dig till det?

Så här kan du mäta på ett korrekt sätt

Låt oss ge dig några tips på hur du kan få liter och decilitermått att stämma så bra som möjligt, även om det är sådant som mjöl som du ska mäta.

När du bakar kakor brukar mjölmängden inte vara så stor eftersom du bakar med bakpulver som sedan sväller. Däremot kan recept på bröd vara stora och det är inte ovanligt att det är recept med både en och två liter mjöl som du måste hantera.

Då kan det vara en bra idé att mäta upp mjölet med ett decilitermått istället för ett litermått. Om du häller mjölet i ett litermått kommer det nämligen att packas hårt och på det viset kan det bli för mycket mjöl i förhållande till vätskan.

Men om du däremot använder decilitermåttet så fördelar du volymen på ett bättre sätt och kan få fram en mer passande mängd mjöl.

Skopa upp mjöl ur förpackningen med decilitermåttet. Gör det ganska försiktigt så att du fyller upp måttet med råge. Dra därefter med fingret över mjölet längs med måttets kanter, men pressa inte ihop mjölet på något sätt. Om du fortsätter så ända tills du fått den angivna mängden i en bunke brukar det här stämma ganska bra.

Vi rekommenderar även att du lämnar ungefär två deciliter mjöl när du börja blanda, så att du kan fylla på sedan tills du får lagom konsistens. Det brukar var lättare än att göra tvärtom, det vill säga fylla på med vätska. Dessutom blir det då fel proportioner för jästen i mjölet. Det blir för mycket det och då får jästen svårt att jäsa den tillräckligt.