hur många kalorier ska man äta per dag

Hur många kalorier ska man äta per dag?

Ett intag av kalorier är livsviktigt för oss. Att tillföra kroppen näring är att ge den bränsle så att den orkar utföra de saker vi vill att den ska kunna klara av. Både ett underskott och ett överskott är ohälsosamt för kroppen. Lagom är alltså bäst.

Många undrar exakt hur många kalorier vi behöver äta per dag. Det är givetvis till viss del individuellt, bland annat för att det beror på hur mycket vi rör oss i vardagen. Men visst finns det tabeller och genomsnitt som är omnämnda i de här sammanhangen. Så låt oss titta lite på dem.

En enkel uträkning

Mycket förenklat kan en formula användas för att räkna kaloribehovet i förhållande till vikt. Det gör du helt enkelt genom att multiplicera din egen vikt med 30. På det sättet får du fram ett mycket genomsnittligt kaloribehov per dygn. Om du exempelvis väger 65 kilo kommer beräkningen att se ut ungefär så här:

30 x 65 = 1950 kalorier.

Kalorimängd för kvinnor

Det finns en genomsnittlig mängd kalorier som ofta är angett för kvinnor och män generellt. En siffra för kvinnor är ofta att de behöver inta ungefär 2 000 kalorier per dag. Det här varierar givetvis en del, men är något att förhålla sig till för den som vill ha en ungefärlig måttstock och inte är minutiöst noga.

Kalorimängd för män

För män är enligt samma resonemang som för kvinnor ovan, behöva ungefär 2 500 kalorier per dag. Men det varierar alltså beroende på vad du väger, vilka målsättningar du har och förstås hur mycket du rör på dig.

Dieter och kosthållningar

När det handlar om olika former av dieter, för att du vill gå ner eller upp i vikt, är det givetvis viktigt att börja med att just ställa sig frågan hur många kalorier ska man äta per dag?

Här är det bra att komma ihåg att vad en diet än ska kunna åstadkomma handlar det till syvende och sist om att förbruka tillräckligt med energi för att nå målen, i förhållande till kaloriintaget.

Är ditt mål att gå ner i vikt ska du se till att du får en balans mellan energiförbrukning och energiintag. Här är kroppens fettvävnad en viktig faktor i sammanhanget. Det är i fettvävnaderna som ett överskott av energi är lagrat. När vi äter färre kalorier än vad vi förbrukar tar kroppen energi från fettreserverna och vi går ner i vikt.

Ett kilo fett motsvarar ungefär 7 000 kalorier. För att du ska gå ner ett kilo behöver kroppen alltså förbruka 7 000 kalorier. Det kan du göra genom att äta mindre och bättre och samtidigt rör på dig mer.

En viktig sak att komma ihåg här är att om du går ner för snabbt i vikt kan det hända att kroppen tar energi från musklerna. Så det är alltså viktigt att hålla en balans. En viktnedgång på ungefär 0.5 kilo i veckan anses vara lagom för de flesta.

Vill du gå upp i vikt gäller det motsatta. Även här är det viktigt att inte gå upp för snabbt om du ska kunna bibehålla hälsan och exempelvis inte få för högt kolesterol.