hur många timmar ska man sova

Hur många timmar ska man sova?

Exakt hur många timmar du behöver sova är individuellt och kan ha med många faktorer att göra. Men i snitt säger forskningen att de flesta vuxna personer behöver mellan 6-9 timmar sömn per natt.

Sömn är helt nödvändigt för vår fysiska och psykisk hälsa, eftersom det är det som gör att våra kroppar slappnar av och återhämtar sig från dagen. Hjärnan kan bearbeta dagens intryck och kroppstemperatur, blodtryck och stresshormoner sjunker.

Bland annat blir immunförsvaret aktiverat när vi sover. Balanserande hormoner bildas som gör att vi håller oss friska. Sömn minskar alltså risken för sjukdomar och gör oss gladare. Den är faktiskt livsviktig. Men hur många timmar ska man sova för att må bra egentligen?

Som inledningsvis nämndes är upp till 9 timmar det som är inom normalspannet. De flesta forskare är överens om att det kan leda till ohälsa om en person regelbundet inte får 7-8 timmar sömn per natt.

Åldern spelar roll

En faktor som vi också måste ta i beaktande när det gäller sömnen är hur gamla vi är. Barn och tonåringar behöver mer sömn än vuxna. Individer mellan 6-12 år bör få ungefär 10-11 timmar sömn per natt.

Efter 12-årsåldern brukar det rekommenderas från 8 timmar och uppåt. Men här måste vi komma ihåg att tonåringar och barn i puberteten kan behöva mer, kanske upp till 10 timmar. Äldre personer brukar behöva mindre sömn och seniorer brukar klara sig med 6-7 timmar i snitt.

Hur du vet att du sover tillräckligt mycket?

Generellt är det så att om du är pigg under dagen och inte blir ovanligt trött så får du tillräckligt med sömn. Vi vill poängtera att trötthet givetvis kan bero på många olika saker. Du behöver också se till att du äter näringsriktigt och inte får D-vitaminbrist på vintern. Att träna och röra på sig är också bra för sömn och avslappning.

Kort och gott är det i stort sett så att om du sover 5-6 timmar per natt och känner dig utmattad och trött dagtid så sover du sannolikt för lite. Men om du å andra sidan sover 8 eller 9 timmar per natt men ändå är väldigt trött på dagen så behöver du se över din hälsostatus.

Sömnkvaliteten är viktig

Det handlar heller inte bara om att sova tillräckligt antal timmar utan att ha en god sömnkvalitet också. Djupsömnen är väldigt viktig och att du få sova hela cykler av djupsömn. Hur långa de här cyklerna är varierar från person till person.

Under djupsömnen återhämtar sig både hjärnan och kroppen och vi har en lägre medvetande än annars. I djupsömn är vi som mest svårväckta.

Efter djupsömnen börjar REM-sömnen och det är då du bearbetar dagens händelser. Här drömmer du mycket och eftersom det är stadiet innan du vaknar minns du ofta också dina drömmar från REM-sömnen.

För att alla de här stadierna ska kunna fortgå kontinuerligt när du sover, är det alltså viktigt att du sover bra. Du behöver en bra säng där du inte spänner dig i onödan. Kom också ihåg att skärmar av olika slag försvårar för oss att somna. Det är därför en bra idé att lägga mobilen åt sidan minst en timme innan läggdags.