hur mycket djupsömn behöver man
Hur mycket djupsömn behöver man
När en människa sover har sömnen olika faser, såsom just djupsömn men även bassömn och REM-sömn. Djupsömnen är då hjärnan återhämtar sig som mest och även den del av sömnen där du är svårast att väcka. Men hur mycket djupsömn behöver man för att må som allra bäst? Det besvarar vi i den här artikeln.
Andelen djupsömn du behöver
Eftersom djupsömnen är livsviktig för kroppens återhämtning är det förstås viktigt att du uppnår den. Oftast når du djupsömn när du har sovit en stund, så de första timmarnas sömn är väldigt viktiga. Den beror inte på något speciellt klockslag, men det är ändå rekommenderat att somna vid ungefär samma klockslag dagligen.
Kroppen behöver minst två timmars djupsömn per dygn. Andelen djupsömn minskar med åldern och du blir då mer svårväckt. Sover du mindre än fem timmar per dygn kan det i längden innebära problem för din djupsömn. Dock behöver du inte känna dig orolig om du då och då får för lite djupsömn. Studier har nämligen visat att du kan ta igen den nästa dygn om så är fallet. Det kräver förstås att du sover längre då.
Faktorer som påverkar djupsömnen
Även om du sover länge varje natt kan det vara så att du får för lite djupsömn. Det finns nämligen fler faktorer är sömnens längd som påverkar hur lätt du faller i djupsömn. Sömnens faser går i cykler, men du når djupsömnen främst i början av sömnen och REM-sömnen när du sovit längre.
Om du vaknar flera gånger på natten kan det påverka din djupsömn. Äldre personer vaknar oftare under natten, och det kan även gälla kvinnor i klimakteriet.
Varför behöver kroppen djupsömn?
Det är under djupsömnen som din kropp är helt avslappnad. Därför är du även svårare att väcka när du befinner dig i den här sömnfasen. Under djupsömnen arbetar din hjärna långsammare och tillverkningen av kroppens stresshormon minskar. Blodtrycket sänks samtidigt som hjärt- och andningsfrekvenserna minskar. Det här är väldigt viktigt för kroppen fysiska återhämtning.
Djupsömnen hjälper kroppens immunförsvar och minne. Det kan dock vara ganska svårt att studera risker med långvarig brist på djupsömn eftersom en person som sovit dåligt några dagar i rad ofta är så trött att denne sover djupt efter ett par dagar, och knappt kan väckas ur djupsömnen. Blir du väckt ur djupsömn är det vanligt att du känner dig omtöcknad och trög, utan att knappt veta var du är.
Tecken på att du får för lite djupsömn
Det finns en del tecken som kan betyda att du inte får tillräckligt mycket djupsömn. Många av dessa tecken gäller om du får för lite sömn överhuvudtaget. Det kan till exempel försämra ditt immunförsvar och därmed medföra att du blir oftare sjuk. Du får också svårigheter med att orka med vardagen. Om du ofta vaknar trött är det tecken på att du inte fått tillräckligt med djupsömn och att kroppen och hjärnan därmed inte hunnit återhämta sig ordentligt.
Brist på djupsömn kan också leda till minnesstörningar och svårigheter att lära sig nya saker. Därför är det viktigt att få tillräckligt med djupsömn för att må bra.