hur mycket kalorier bränner man på en dag

Hur mycket kalorier bränner man på en dag?

Alla som försöker att gå ned i vikt har helt säkert hört att de behöver bränna fler kalorier än de äter. Även det motsatta gäller förstås, för de som försöker att gå upp i vikt.

Men inte alla vet hur man håller koll på begreppen och hur man går till väga för att hitta den balans som passar en själv bäst. Här besvarar vi de vanligaste frågorna.

Vad är kalorier?

En kalori är en måttenhet av den energi som maten du äter innehåller. Ibland kallar man den kcal men även kilokalorier. När du hör att en viss maträtt har 100 kalorier så betyder det att den har potentialen att förse din kropp med så pass många kalorier energi.

Ett för stort intag av kalorier leder till ett överskott och ett för lågt intag leder till att du går ner i vikt.

Kroppens bränsle

Din kropp använder främst fett, kolhydrater och proteiner som energikälla. På samma sätt som kolhydrater kan vara både stärkelse eller socker, så finns dessa näringsämnen i olika former.

Vi behöver kalorier som energi för att utföra alla dagliga uppgifter som andning och ansträngande aktivitet, ja, till och med för att hjärtat ska fungera. Om du skrattar en kvart om dagen så går det åt mellan 10 och 40 kalorier (beroende på hur roligt du har det).

Olika sorters kalorier

Kaloririka livsmedel inkluderar bland annat fet mat som stekta rätter, fett kött, oljor och godis. Många kaloririka livsmedel är dock också nyttiga. Exempelvis avokado, olivolja och nötter.

Tyvärr är dock många kaloririka livsmedel näringsfattiga och skadar din hälsa om du konsumerar för mycket av dem. Man kallar de ofta för ”tomma kalorier”. Exempel på dessa är energidrycker, chips, processat kött som korv och bacon, pommes frites och så vidare.

Faktorer som påverkar förbränningen

Hur många kalorier som du förbränner beror på en rad olika orsaker. Din ålder, hälsa, kön, mängd muskelmassa och aktivitetsgrad bland annat. Det är svårt att ändra på sin ämnesomsättning, men du kan påverka hur många kalorier du förbränner genom att du rör mer på dig.

Du förbränner fler kalorier ju mer aktiv du är. Troligen är det också så att de personer som vi ofta säger har en snabb ämnesomsättning, helt enkelt är mer aktiva än andra. Även den tid på dygnet du äter påverkar förbränningens effektivitet.

Hur mycket behöver vi?

På nätet finns olika kaloriräknare. Där fyller du i uppgifter som är relevanta för att räkna ut dina ungefärliga behov. De utgår främst från ditt basala behov av energi, alltså även hur mycket din kropp förbrukar när du vilar. Men även den termogena effekten av maten som du äter, alltså den mängd energi som går åt för att smälta maten. Och slutligen också hur mycket som du normalt rör på dig.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer så behöver kvinnor oftast äta mellan 1700 upp till 2500 kalorier dagligen. Män behöver å andra sidan ungefär 2000-3200 kalorier per dag.

Daglig förbränning

”Hur mycket kalorier bränner man på en dag?”, är alltså inte en fråga med ett entydigt svar. Utan beror på en mängd olika faktorer som man behöver ha med i beräkningen. Du kan lättare uppnå ditt viktmål, t.ex. viktminskning, bibehållen vikt eller ökad vikt, genom att lära dig mer om att beräkna dina personliga kaloribehov.