hur mycket vatten ska man dricka per dag

Det finns ingen exakt siffra som säger hur mycket vatten du ska dricka per dag. Ditt dagliga vattenbehov beror nämligen på en mängd olika faktorer som spelar in. Kroppsstorlek och aktivitetsnivå är två av de mest avgörande faktorerna.

En vuxen man behöver till exempel dricka mer än ett litet barn. Samtidigt behöver du själv dricka betydligt mer om du tränar under dagen än om du bara sitter still. Värme spelar också roll, du behöver dricka betydligt mer vatten när det är 30 grader varmt på sommaren än när det är minusgrader på vintern.

Hur mycket vatten ska man dricka per dag rekommendation

Även om det varierar från person till person och tillfälle finns det allmänna rekommendationer för vattenintag. Den vanligaste rekommendationen är att en vuxen människa bör dricka runt två liter vatten per dag. Det är en bra utgångspunkt, men tänk på att det är ett minimum och beroende på dig, din aktivitetsnivå och omgivning kan det vara nödvändigt att dricka mer.

Två liter vatten kan låta mycket men det är inte enbart rent vatten som räknas. Drycker som till exempel te, juice, kaffe och mjölk innehåller vatten och räknas därmed också in. Även om alkoholhaltiga drycker också innehåller vatten bör du inte räkna in dem, då alkohol torkar ur kroppen och ger därmed motsatt effekt.

När du är fysisk aktiv eller i ett varmt klimat

Du behöver som sagt dricka betydligt mer när du är fysisk aktiv. Det kan vara allt ifrån en enkel promenad till löpning och styrketräning. Ju mer och hårdare du tränar desto mer behöver du dricka för att kyla ner kroppen och ersätta det du förlorar när du svettas.

Kroppen vet om och känner av när den behöver mer vatten. Det är därför du känner dig törstig under eller efter ett hårt träningspass. Kroppen känner helt enkelt av att den börjar få vattenbrist och skickar signaler som får dig att känna törst. Därför brukar det gå per automatik att få i sig rätt mängd vatten. Se bara till att lyssna på kroppen och drick när du känner dig törstig.

Samma princip gäller när det är varmt där du är. Om du tänker efter märker du nog snabbt att du dricker betydligt mer på sommaren än på vintern, speciellt om du är ute i värmen. Se därför till att alltid ha tillgång och vara nära till vatten när det är varmt, så att du inte riskerar att bli uttorkad.

Tecken på att du druckit för lite

Det är farligt om du inte får i dig tillräckligt med vatten, så det är viktigt att ha koll på de tidiga tecknen. Några tecken är bland annat törst, torr mun, trötthet och mörkt urin. Så om du känner dig torr i munnen, kissar mörkt eller känner dig trött är det ett bra tecken på att du behöver mer vatten.

Vid kraftig vattenbrist kan du drabbas av hög puls, förvirring och kan till och med förlora medvetandet. Därför är det väldigt viktigt att du alltid får i dig tillräckligt med vatten.

Notera att det även finns människor som kan ha speciella behov när det gäller vätskeintag. Bland annat kan gravida och ammande kvinnor, äldre människor och personer med vissa sjukdomar ha andra behov. Rådfråga din läkare om du är osäker.