hur ofta ska man byta lakan

Hur ofta ska man byta lakan

Det är en fantastisk känsla att krypa ner i en säng med fräscha väldoftande och nytvättade sängkläder. Att känna de nytvättade sängkläderna mot huden ger en dos av lyx i vardagen. Men den speciella känslan av nya sängkläder försvinner oftast redan efter en natt.

Dina sängkläder är såklart inte ofräscha bara för att känslan av nybäddat försvinner. Men hur ofta ska man byta lakan egentligen för att sängkläderna inte ska vara ofräscha att sova i?

Byt sängkläder ungefär varannan vecka

Eftersom du tillbringar en stor del av dygnet i sängen behöver du byta sängkläder med jämna mellanrum. En rekommendation är att du ska byta ungefär varannan vecka. Du kan dock behöva byta dina sängkläder oftare.

Vid sjukdom

Om du har varit sjuk kan det vara bra att byta sängkläderna. I samband med exempelvis feber då du svettas mycket. Eftersom dina sängkläder suger upp svett kan det vara skönt att byta ut dem när du blir frisk igen.

Varma sommarnätter

Under sommaren blir det ofta varmare i sovrummet under nätterna och det kan vara svårt att hålla nere temperaturen i ditt sovrum. Varma sommarnätter leder till att du svettas mer vilket gör att du behöver byta sängkläder oftare än varannan vecka.

Duscha innan läggdags

En dusch innan läggdags gör att dina sängkläder håller sig rena längre. Passa gärna på att borsta av huden i duschen så slipper du få onödiga hudflagor i sängen.

Vädra

Du behöver inte tvätta dina sängkläder för att fräscha upp dem. Om du vädrar sängkläderna med jämna mellanrum behöver du inte tvätta dem så ofta.

Skaka av lakan, kuddar och täcken så försvinner hudrester från sängkläderna. Är det fint väder kan du med fördel låta sängkläderna hänga ute ett par timmar och vädra.

Bakterier och kvalster

Om du inte byter dina sängkläder tillräckligt ofta kan bakterier och kvalster samlas i sängkläderna. Kvalster kan du inte se med blotta ögat. De här små kvalsterdjuren lever på svett, hår och gamla hudavlagringar.

Varje natt som du sover i sängen lossnar en mängd med hudflagor. En enda natts hudavlagringar är tillräckligt för att en miljon kvalster ska kunna livnära sig i flera veckor.

Kvalsterallergi

Ungefär 10 % av alla svenskar lider av kvalsterallergi. Det yttrar sig i täppt näsa och kliande ögon. Kvalster trivs bäst när du bäddar din säng och de får frodas i en varm miljö mellan täcke och lakan. Låt istället sängen vara obäddad.

Kuddar och täcken

Förutom dina sängkläder behöver du också tvätta dina kuddar och ditt täcke med jämna mellanrum för att din säng ska hålla sig fräsch.

När du har tvättat kuddar och täcken är det bra om du tumlar dem extra länge så att det inte finns fukt kvar. Lägg gärna i ett par tennisbollar i tumlaren så att dun och fibrer fördelar sig jämnt.

Bäddmadrass

Även om du byter lakan ofta behöver du tvätta din bäddmadrass med jämna mellanrum eftersom svett och hudrester samlas i den också. Det finns inga generella rekommendationer om hur ofta du ska tvätta bäddmadrassen men du kan minska antalet tvättar om du vädrar den regelbundet och skakar av den ordentligt.