hur räknar man ut milersättning

Hur räknar man ut milersättning

Du som kör din privata bil i tjänsten kan ha rätt till milersättning. Både anställda och egenföretagare har möjlighet att få milersättning om de använder sin privata bil i arbetet. Men hur räknar man ut milersättning egentligen. Här kommer du att få veta hur du ska räkna ut din milersättning och vad som gäller vid utbetalning.

Är du berättigad till milersättning?

Innan du ansöker om milersättning behöver du kolla upp om du är berättigad till den. Det finns generella regler som du behöver känna till, till exempel är du inte berättigad milersättning om det finns möjlighet att åka billigare med kollektivtrafiken. För att få ut milersättning behöver också följande kriterier vara uppfyllda.

  • Ditt boende ska vara minst 5 km från din arbetsplats.
  • Du ska göra en vinst i tid på minst två timmar dagligen om du kör bil istället för att åka med kollektivtrafiken.
  • Det ska inte finnas någon möjlighet att använda kollektivtrafiken för att komma till jobbet

Så räknar du ut din milersättning för privat bil

Den ersättning som du ska ansöka om beror också på vilken bil du använder under resorna som du kräver ersättning för. Är du anställd och använder din egen privata bil i tjänsten så är ersättningen 18,50 per körd mil. Det är din arbetsgivare som ska betala ut ersättningen till dig. Det beloppet är ett schablonbelopp som Skatteverket har räknat ut ersättningen som betalas ut är skattefri för företaget.

Så räknar du ut din milersättning för förmånsbil

När du kör med en förmånsbil kan ersättningsbeloppet per mil variera beroende på vilket drivmedel bilen går på. Om din förmånsbil går på diesel är ersättningssumman 6,50 per körd mil. Har du en förmånsbil som går på andra drivmedel är ersättningsbeloppet 9,50 per körd mil. Men ifall du har en dieselbil som också är laddhybrid har du rätt till det högre ersättningsbeloppet, det vill säga 9,50 per körd mil.

Dokumentera de mil du kör

För att du ska kunna få din milersättning är det viktigt att du har koll och dokumenterar det antal mil du kör varje dag. De flesta förmånsbilar har dock en funktion som gör det möjligt att registrera antal körda mil i tjänsten via en knapp i bilen. Har du inte det kan det vara bra att ha rutin för dokumentation så att du inte glömmer bort hur många mil du har kört i tjänsten.

Så räknar du ut ersättningssumman

Efter att du räknat ut hur många mil du har kört behöver du också veta, hur räknar man ut milersättningen? Det är inte särskilt svårt, du behöver

bara ha koll på antal mil som du kört och multiplicera antal mil med den ersättningssumma du har rätt till. Låt oss säga att du kört 10 mil med din privata bil har du alltså rätt till 180,50 i milersättning (10 x 18,50). Skulle du istället ha en förmånsbil som går på diesel blir summan istället 65,50 (10 x 6,50).

Ovan på milersättning kan du även ansöka om ersättning för resor till och från jobbet. Det gör du hos Skatteverket och det är alltså inte en ersättning som din arbetsgivare betalar för.