hur ser en död vårta ut

Hur ser en död vårta ut

För att ta reda på hur en död vårta ser ut, måste vi först ta reda på hur en levande vårta ser ut, vad de är och var de kommer ifrån. Det är nämligen inte så enkelt som en sårskorpa som trillar av.

Vad är vårtor

En vårta är en liten hudutväxt som är orsaken av ett virus; Humant Papillomvirus (HPV). Det finns hundratals olika sorters HP-virus. Det är inte samma virus som kvinnor testas för. Faktum är att det finns över 100 olika sorters virus som ger vårtor. De kan dyka upp lite varstans på kroppen, men vanligast är händer, fötter och ansikte. Eftersom vårtorna tycker om värme och fukt, är fötterna en perfekt plats att gro på.

Det är lätt hänt att vi pillar på en vårta på foten, så hamnar en ny på handen. Händerna har vi i ansiktet mer ofta än vi tänker på det. Vips så sitter det en vårta i ansiktet med. De är med andra ord väldigt smittsamma.

Däremot är de väldigt långsamma. Det kan ta upp till ett halvår efter att du varit i kontakt med vårtvirus till att du faktiskt får en vårta på huden. Dessvärre är de också långsamma att få bort.

Var kan de sitta på kroppen

Vårtorna hamnar oftast på fötterna, och stortrivs i miljöer som badhus och idrottsanläggningar. De sätter sig inte sällan på händerna, eller i ansiktet, men även på eller runt genitalierna. Då kallas de Kondylom.

Även fast vårtor är väldigt smittsamma, måste de ha en spricka i huden för att kunna smitta dig. Ett litet sår, till exempel.

Går det att ta bort dom

När en vårta väl dyker upp på huden, är det faktiskt onödigt att fila på dom eftersom det översta lagret är det som smittar. Du riskerar alltså att ge dig själv ännu fler vårtor. Däremot finns det flera andra, olika behandlingar du kan testa för att bli kvitt vårtorna.

Vad de har gemensamt dock, är att det tar tid. En vårta försvinner inte över en natt. Det kan dröja flera år innan de försvinner av sig själv, och ju längre de har suttit, desto svårare är det att bli av med dom.

Men hur ser en död vårta ut egentligen? Det är lite svårare att ge en konkret svar på, eftersom vårtan i sig består av död hud. Den är alltså på sätt och vis redan död. På grund av att vårtorna kan se lite olika ut beroende på var de är på kroppen, allt från en upphöjning av huden till en liten, liten blomkålsknopp, är det svårt att säga exakt när en vårta är död.

Till skillnad från exempelvis liktornar, har de dessutom en rot och det är därför ganska meningslöst att försöka bli kvitt vårtorna genom att skära av toppen. En vårta som är död försvinner. Den läker inifrån och huden lossnar från din hud. Under syns inga spår och det finns inte heller någon smärta. Då vet du att behandlingen är lyckad.