hur ser löss ut

Hur ser löss ut?

Huvudlöss är relativt vanligt bland barn. Yngre barn får oftare löss eftersom de är väldigt nära varandra under lekar. Det är då löss passar på att sprida sig från ett barn till ett annat.

Men du kan även få löss när du blir äldre. Det är inte ovanligt att löss sprider sig inom familjen. Så om ditt barn fått löss på förskolan så finns det en risk att du också kommer att få det.

Det viktigaste för att förhindra spridning av löss är att regelbundet gå igenom ditt barns hår och hårbotten för att leta efter löss. Men hur ser löss ut egentligen?

Så stora kan löss bli

Om du inte har sett löss tidigare så kan de vara svåra att upptäcka. Det beror på att de nästan är genomskinliga, med inslag av grå, brunt och svart. På så vis blir de kamouflerade mot hårbotten. Om du ser en rödaktig skiftning hos lusen beror det på att den nyligen har sugit blod från hårbotten.

När du väl får syn på lössen så kommer du att se att de inte är så små som man kan tro. En fullvuxen lus kan nämligen bli mellan två till fyra millimeter.

Nykläckta löss

De löss som nyligen har kläckt är svåra att upptäcka. Därför upptäcker många inte lössen förrän de har växt till sig. Det innebär att risken är stor att lössen har spridit sig vidare till andra personer.

En nykläckt lus kallas för nymf och den blir inte fullvuxen förrän efter cirka tio dagar. Under de här tio dagarna när lössen är i nymfstadiet kan de inte föröka sig.

Lusägg

Efter tio dagar börjar lössen att föröka sig. De förökar sig genom att lägga ägg. De här äggen kallas för gnetter. Gnetterna är ungefär en millimeter stora och ser ut som små droppar som skiftar i gult, vitt och brunt.

Om du har behandlat dig eller dina barn för löss kan du ändå upptäcka gnetter i håret. Det behöver inte betyda att du har levande löss. Gnetterna kan vara kvar ett tag även efter att du har behandlat lössen. Då kan det vara så att det är döda eller rester av kläckta ägg som sitter kvar på hårstrået.

Hur kan du hitta lössen

För ett otränat öga kan löss vara svåra att upptäcka. Men om du kammar håret med en luskam så är det enklare att upptäcka lössen. Har du svårt att se kan det vara smart att använda ett förstoringsglas för att se bättre.

Lössen sätter sig gärna bakom öronen och där är håret oftast lite tunnare, så det brukar vara lätt att hitta levande löss i det området.

Mjäll eller löss

Både löss och mjäll kan se ut som små flagor i hårbotten vid en första anblick. Men om du kammar ur håret med luskam och lägger flagorna från hårbotten på ett vitt papper kan du snabbt se om det är mjäll eller lös. Mjäll lossnar också lätt från hårbotten medan löss och gnetter sitter fast ordentligt på dina hårstrån.