Hur ser man sitt wifi lösenord

hur ser man sitt wifi losenord

På routern

Trådlös WiFi är en trådlös förbindelse mellan en router och en bärbar enhet, t.ex. en dator. Routern i sin tur är ansluten till Internet. Den anslutningen kan vara via fiber, ADSL (förbindelse över telefonledning) eller trådlöst. I det senare fallet innehåller routern ett SIM-kort, som kommunicerar med telemaster på ungefär samma sätt som en mobil.

För att en enhet skall kunna kommunicera via routern krävs att man anger routerns lösenord. Om man tittar på sin router finns en liten skylt som anger t.ex. SSID + bokstäver och siffror samt WPA+bokstäver och siffror. På vissa router är det bara bokstäver eller bara siffror.

SSID är routerns namn. Antag att SSID är SFR_AF40. När man via den bärbara enheten söker efter nätverk kan man ibland hitta flera nätverk, men i exemplet är det alltså SFR_AF40 man skall ansluta till. WPA är lösenordet. Om det är bokstäver är det oftast bara stora bokstäver för att inte blanda ihop lilla bokstaven l och siffran 1. De flesta routers undviker även bokstaven O för att inte förväxla med siffran 0. Ordet WPA kan ibland ha ett tillägg typ WPA PSK, men det som står efter kolon är lösenordet.

Oftast är lösenordet en rad med tecken som kan vara svår att komma ihåg. Det går faktiskt att ändra det. För detta krävs att man ansluter en dator till routerns nätverksutgångar. Man använder en datakabel typ Ethernet. Routern har ofta tre, fyra utgångar, alla med samma färg. Om du ser uttag i avvikande färg är det troligen inte nätverksutgångar.

Öppna webbläsaren, t.ex. Chrome, och som adress (där du brukar skriva www.enadress.domän) skriver du 192.168.1.1. Då öppnar du en kommunikation med routerns inre. Om inte 192.168.1.1 fungerar, prova 192.168.0.1 eller routerlogin.com. Nu kan du hitta routerns lösenord och ändra som du vill. För vissa routers krävs ett extra moment för att komma åt den inställningen, titta i routerns handbok.

På annan enhet

Om det redan finns en bärbar dator ansluten till det trådlösa nätverket kan man se lösenordet i den enheten.

På Windows-dator:

  • Gå till Kontrollpanelen, därefter till Nätverk och Internet
  • Klicka nu på det nätverk där du vill se lösenordet, i exemplet ovan SFR_AF40
  • Klicka nu på Egenskaper för trådlöst nätverk. I den ruta som kommer upp finns en ruta Säkerhetsnyckel, som bara visar asterisker. Kryssa i rutan Visa tecken, och lösenordet visas i klartext.

På Mac-dator:

  • Klicka på sök-symbolen längst upp i högra hörnet och skriv in ”Nyckelhanterare”. Tryck enter.
  • När programmet öppnats klickar du på System.
  • Leta upp namnet på ditt nätverk i listan. Högerklicka på det och välj ”Visa info”.
  • Klicka i kryssrutan för ”Visa lösenord”.
  • Du kommer nu behöva fylla i ditt administratorslösenord samt användarnamn. Klicka sedan på OK.
  • Nu visas lösenordet.