Hur skaffar man p-piller

Hur skaffar man p-piller? Du kontaktar vården för att få ett recept som du sedan hämtar ut på apoteket. Oavsett vart du väljer att vända dig ska du känna dig trygg med ditt val och få hjälpen du behöver, antingen av en barnmorska eller läkare. Det finns många olika sorters p-piller men samtligas främsta uppgift är att skydda mot oönskad graviditet.

Detta är p-pillrets funktion

P-pillrets främsta funktion är att förhindra oönskad graviditet genom att stoppa din ägglossning. För att det ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att du tar det ungefär samma tid varje dag. P-piller kan också göra att du får lindrigare PMS, mindre mensvärk och blöder mindre när du har mens, men det är individuellt och beror också på vilken sort du får.

Hur skaffar man p-piller

Olika typer av p-piller – viktigt med rätt

Det finns många olika sorters p-piller. Beroende på vilken sort du får innehåller p-piller olika mycket hormoner. Den vanligaste sorten, så kallade kombinerade p-piller innehåller två olika sorters hormoner. Hormonerna som används heter östrogen och gestagen. Minipiller däremot innehåller inte östrogen. Om du har blodsjukdomar i släkten brukar det vara minipiller du får eftersom risken för blodpropp är mindre med dessa.

Beställ tid hos läkare, barnmorska eller gynekolog

För att få p-piller måste du träffa en barnmorska, läkare eller gynekolog. Det gör du antingen hos ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller hos en barnmorskemottagning. Första gången brukar det alltid vara att du ska åka till mottagningen men om allting fungerar bra med p-piller du fått utskrivna så brukar det räcka med en telefontid eller liknande i fortsättningen för att förnya ditt recept.

Be din läkare att förklara eventuella biverkningar

När du träffar den som ska skriva ut receptet till dig är det viktigt att du frågar denne om det är något du undrar över, till exempel biverkningar. Detta är viktigt eftersom du annars kan bli orolig för att du mår dåligt i början, och om du inte tar tabletterna som du ska så skyddar de inte mot graviditet.

Boka in ett återbesök för kontroll

Det är alltid bra med ett återbesök för att kunna ställa frågor som dykt upp sedan du började använda p-piller, och för att kunna förnya ditt recept så du kan hämta ut nya tabletter när de du redan fått håller på att ta slut. Den du har återbesöket hos kan även ställa frågor för att säkerställa att du fått sorten som passar dig bäst.

Skyddar inte mot könssjukdomar

Vad som är väldigt viktigt att tänka på är att p-piller inte skyddar mot några könssjukdomar, du kan alltså både smitta och bli smittad även om du tar p-piller. Därför är det viktigt att man skyddar sig med kondom om det finns någon som helst någon risk för detta. Fortsätt ta dina p-piller även om du använder kondom ibland.

Att skaffa p-piller är inget som är svårt och det är viktigt att du känner dig trygg i ditt val av både vårdenhet och läkemedel, oavsett anledningen till att du vill börja med p-piller. Det finns bra hjälp att få och inget man behöver vara rädd för. Är du osäker kan du alltid kontakta vården för att ställa dina frågor.