hur smittas halsfluss

Hur smittas halsfluss?

Det som händer när du får halsfluss är att halsmandlarna blivit infekterade av virus eller bakterier. Halsfluss kan också göra det jobbigt att svälja eftersom det gör ont. Det är inte farligt men ibland kan man behöva hjälp med behandling. Nedan förklarar vi vad det är som orsakar halsfluss och vad du kan göra för att lindra symtomen.

Definitionen på halsfluss

Inom vården heter det inte halsfluss utan akut tonsillit. Det är en halsmandelsinfektion som är orsakad av virus eller av bakterier. I svalget sitter två körtlar, halsmandlar och tonsiller som svullnar upp och kan göra det smärtsamt att svälja under en halsfluss.

När du får en förkylning eller influensa där ett virus är inblandat kan det ge halsfluss. Om det är bakterier som orsakar halsfluss pratar man istället om streptokocker. Under vinter och vår är den vanligaste tiden som streptokocker drabbar människor.

Vilka symtom finns det för halsfluss?

Halsfluss har en inkubationstid på några dagar innan du börjar att känna av de första symtomen. Men de allra vanligaste symtomen är först och främst att det små smått börjar klia i halsen.

Sedan följer ofta en växande känsla i halsen som sedan kommer till att det börjar göra ont. Det blir då svårt att svälja.

Du kan även bli hes som i sin tur kan orsaka att ditt tal kan bli lite sluddrigt. Till sist är det också vanligt att det förekommer feber.

Vad kan man göra för att stoppa halsfluss

Hur smittas halsfluss? Det kan vara svårt att stoppa halsfluss helt och hållet men några tips för att lindra kan vara bra att ha i verktygslådan.

Vila och ta det lugnt är bland det bästa du kan göra när du har halsfluss. Det är bra för kroppens immunförsvar med återhämtning. Även om det kan svara svårt att svälja är det också viktigt att du får i dig vätska. Vatten är alltid bra för långsiktighet.

När du äter kan du försöka äta något som är lätt att svälja och gärna kallt. Det gör att halsen blir nedkyld och det kan kännas lite lättare. Du kan också se till att dricka kallt vatten för att svullnaden ska gå ner.

Det finns också receptfria läkemedel i form av spray eller sugtabletter att köpa på ditt apotek och du kan också se till att ha receptfria värktabletter hemma om smärtan är besvärlig.

Några tips för att förhindra spridning

  • Tvätta händerna – minst var tjugonde minut med varmt vatten och tvål. Detta göra att du tar bort virus och bakterier från händerna.
  • Regelbunden rengöring av tangentbord, mobil och liknande som ofta rör publika ytor.
  • Vara noga med att diska nappflaskor och liknande som barn har haft i munnen.
  • Dela inte handdukar i familjen.
  • Hosta i armvecket!

Behandling

Det kan vara jobbigt att ha halsfluss men för de flesta går det över av sig själv efter några dagar. Om det beror på bakterier kan det även behövas antibiotika där du bör fullfölja behandlingen. När besvären med ont i halsen kvarstår under en längre period behöver du uppsöka läkare.