hur sprids coronaviruset

Hur sprids coronaviruset?

Corona, eller covid-19, är något vi alla har levt med och antagligen kommer få leva med även i framtiden. Våren 2020 kommer för alltid vara en tid många minns och som förändrade hela världen. Den 11:e mars år 2020 meddelade Världshälsoorganisationen att spridningen av viruset klassas som en pandemi. Men hur sprids coronaviruset egentligen?

Hur spridningen började

Utbrottet startade i den kinesiska staden Wuhan i december 2019 och spred sig sedan vidare runt om i världen. Smittan kan ha startat på en marknad som sålde vilda djur, vilka antagligen då var smittade med coronaviruset. Många tror att det kinesiska nyåret i kombination med vintersemestrar gjorde att spridningen tog fart ordentligt. Värst var det i februari 2020, då i samband med att många reste med flyg.

Virusets spridning

Hur sprids coronaviruset? Covid-19 sprider sig främst genom nära kontakter mellan två personer. När du hostar, nyser eller andas så sprider det sig små droppar och i vissa fall kan dropparna hänga kvar i luften en kort stund. Det räcker då att en annan person går förbi precis där droppen hänger sig kvar för att smittan ska sprida sig. Vi kan bli smittade både genom inandning men också genom att en person rör med smittade händer i olika slemhinnor så som ögon, näsa eller mun.

Luftburen smitta eller inte?

Covid-19 räknas inte som en luftburen smitta där smittan hänger kvar i luften under en lång tid. Ändå så kan det finnas risk för smitta även om vi håller avstånd till varandra. Det som kan ställa till det än mer är bristande ventilation och trånga utrymmen, så som flyg till exempel.

Hur du undviker smittan

Det viktigaste du bör tänka på är att hålla dig hemma så fort du har symtom samt att hålla avstånd till andra människor så gott det går. Är du sjuk så ska du stanna hemma. Tänk också på att tvätta händerna ofta och att nysa i armvecket. Om du åker kollektivt till jobbet, tänk på att välja tider där det inte är så mycket folk på bussen eller tunnelbanan. Även om det inte längre är ett krav med munskydd är det en bra idé att ha ett med sig.

Hjälper munskydd?

I början av pandemin var många svenskar tveksamma till munskydd. För många av oss var det något som invånare i Asien höll på med på grund av förorenad luft. Men nu är läget annorlunda och munskydd är ett erkänt bra skydd för att undvika smitta. Munskydd använder du främst för att skydda omgivningen, men också för att skydda bäraren mot smitta till viss del. Folkhälsomyndighetens rekommenderar att använda munskydd som är CE-märkta och då uppfyller de kvalitetskrav som finns.

Vaccination

Att vaccinera sig är ett mycket effektivt sätt att minska smittspridningen av covid-19. Det skyddar framförallt äldre mot att bli svårt sjuka eller att dö i covid-19. Inget vaccin ger dock ett hundraprocentigt skydd vilket gör att alla fortsatt måste ta ansvar och stanna hemma vid minsta symtom. Även om pandemin tycks ha avtagit så är den inte över än.