Hur startar man en bil

Att kunna starta bilen är det mest grundläggande när du ska lära dig att köra bil. Det är inte alls svårt men det finns flera saker som du behöver tänka på. Därför kommer vi i den här texten gå igenom allt du måste kontrollera innan du sätter foten på gaspedalen och ger dig ut på vägarna. Steg som är viktiga för både din och andra trafikanters säkerhet. Så, hur startar man en bil?

Sätt dig bekvämt i förarstolen

Det första du behöver göra är att se till att du sitter bekvämt i förarstolen. Under och bredvid sätet finns spakar du kan trycka på för att justera vinkeln på ryggstödet och hur långt ifrån du vill sitta från ratten. När det kommer till avståndet till ratten kan en bra tumregel vara att du ska nå hela vägen fram när du lutar dig tillbaka. Det är däremot helt upp till vad du tycker är mest bekvämt.

Ställ in sätet för bra sikt och komfort

När du har ställt in sätet och känner att du sitter bekvämt är det bra att rätta till förarstolen. Den kan du både höja och sänka och är viktig att ställa in ordentligt för din komfort men också för en bra sikt över vägen. Spaken sitter på lite olika ställen beroende på vilken bil du kör så känn efter runt förarstolen tills du hittar rätt. Här är det helt upp till vad du själv tycker är bekvämast.

Ställ in backspegel samt sidospeglar

Nästa steg är att ställa in backspegeln samt sidospeglarna. När du har justerat förarstolen efter dina preferenser kommer du märka att speglarna inte sitter perfekt. Backspegeln är enkel att rätta till och det är inte svårare än att vrida lite på den tills du känner att du har god sikt bakåt. Reglagen för sidospeglarna sitter på olika platser i olika bilar. Ett bra tips är att ställa in dessa så att du ser ungefär en femtedel av bilen.

Ställ in rätt växel (1:an alt. backen)

Nu har det snart blivit dags att starta bilen! Men börja med att ställa in rätt växel. Ettans växel om du kan köra framåt – eller backen om du behöver backa ur från din parkering. Har du en automatlåda växlar du till ”D” för att köra framåt eller ”R” för att backa. Sedan är det bra att kolla vad du har runt omkring dig och se om det är fritt fram att lämna parkeringen.

Tryck ner kopplingen

När kusten är klar för att köra ut behöver du sedan trycka ned kopplingen. Den sitter längst till vänster av de tre pedalerna och är ett måste att sätta foten ned på för att sedan kunna använda gasen. Att sedan hitta rätt dragläge mellan kopplingen och gasen kan vara det svåraste steget för att starta bilen. Har du en automatlåda kan du skippa det här steget eftersom att du inte har en koppling.

Vrid nyckeln och starta bilen

Nu har det blivit dags att köra ut från parkeringen! Vrid om nyckeln så att motorn drar igång. Sedan trycker du ned kopplingen med din vänsterfot och möter den sedan i mitten med din högerfot som du har placerat på gaspedalen. Men kolla först ordentligt vad du har runt omkring dig så att det inte kommer någon annan bil eller fotgängare. När kusten är klar är det bara att lämna parkeringen och börja köra.

Så där! Nu har du full koll på hur du startar en bil och är redo att ge dig ut på vägarna. Det är däremot viktigt att du följer samtliga steg här ovan. Du som bilförare har ett ansvar för din egen och andra trafikanters säkerhet. Därför gäller det att ställa in allting rätt så att du får en god sikt över vägen för att göra det så bekvämt som möjligt för dig.