hur startar man ett företag

Hur startar man ett företag?

Om du funderar på att starta eget företag finns det förstås vissa saker du måste tänka genom ordentligt innan. Däremot är det inte så svårt när du vet hur du ska göra och vet vilken adekvat hjälp du behöver för att komma igång. Det är verkligen viktigt att du avsätter en del av din budget på det, så att du smidigt kan komma igång och slipper problem med exempelvis Skatteverket.

Anlita en bokföringsfirma

Om du inte har erfarenhet av företagsskatter och bokföring är det absolut enklast om du undviker att försöka göra det själv. Det är väl värt att skaffa någon som gör det åt dig så att du kan ägna dig åt det som du är bra på. Gör det gärna dessutom från början, innan du registrerat företaget. Då vet du att du får det rätt från start. Kom också ihåg att det du betalar för din bokföring är avdragsgillt.

Jobba igenom din affärsidé

Det är också viktigt att du verkligen har klart för dig vad din verksamhet ska syssla med och att det ser seriöst ut, annars kanske du inte blir godkänd för F-skatt.

Många kommuner erbjuder hjälp för invånarna med företagsstart. De har mycket information och ibland till och med kurser för hur du kommer igång. Bolagsverket är en instans som också har mycket information och som håller informationstillfällen om företagande.

Registrera företaget hos Bolagsverket

När alla förberedelser är klara är det dags att registrera företaget. Här ska du också uppge startkapital och hur mycket tillgångar du tar med dig in i företaget vid starten. Det gäller sådant som lösöre, datorer och givetvis produkter, om du ska sälja sådana och inte syssla med att sälja konsultation eller tjänster.

Av den här anledningen är det jättebra att ha med bokföringsfirman från starten. Du vet då att allt det här blir rätt. Att registrera sig hos Bolagsverket brukar kosta omkring en tusenlapp.

Ansök om F-skatt

Därefter är det dags att söka om F-skatt. Det är den skattesedel du behöver för att bedriva företag. Undantaget är om du säljer fysiska varor. Då behöver du egentligen ingen F-skatt. Men det är viktigt att ändå försöka få den eftersom det är det som ser seriöst ut hos kunderna. Att du fått F-skatt är i viss mån en kvalitetsgaranti, om inte fullt ut så i alla fall delvis.

Ansök om företagskonto på banken

Att ha ett företagskonto och ett bankgironummer är också det bästa och i många fall även nödvändigt. Då håller du din ekonomi separat från din privata och även här ser det mer seriöst ut, eftersom du har ett bankgironummer på fakturan istället för ett personkonto.

Du har säkerligen redan en bank för dina privata ärenden. Det lättaste är att gå till banken som redan känner dig och be om att få ansöka om ett företagskonto. I de allra flesta fall brukar det här inte var något problem. Bankerna har även de ofta nyttig och praktisk rådgivning för dig som företagare som besvarar frågan: hur startar man ett företag?