Hur stoppar man hicka

Att ha hicka kan många uppleva som väldigt besvärligt, inte minst om du är i sällskap av andra och tycker det är genant. Det är dock inte farligt, utan går över av sig själv. Men de flesta som får hicka vill givetvis bli av med den för att det är besvärande. Både socialt och fysiskt. Så hur stoppar man hicka egentligen? Läs vidare för att få 5 tips på hur du kan bli av med hicka.

Därför får vi hicka

Att vi får hicka beror rent kroppsligt på att diafragman drar ihop sig, ungefär som i en mindre kramp. Diafragman är en muskel som sitter i bröstkorgens nedre del och det är den som styr andningen. Hickandet uppstår för att stämbanden i struphuvudet drar ihop sig, samtidigt som muskeln i diafragman också gör det. Varför en sammandragning i muskeln sker i bröstkorgen kan ha olika orsaker. Och en vanlig anledning är att du svalt luft när du ätit.

Luta dig framåt – drick vatten från glasets bortre sida

Det finns ett flertal knep att ta till om du vill bli av med envis hicka. Inget av dem är vetenskapligt bevisade, men är flitigt använda och värda att prova om du har hicka som du vill bli av med. Att dricka vatten från glasets bortre sida medan du lutar dig framåt är en klassiker i sammanhanget. I praktiken blir det som om du drack huvudstående och trycker vattnet uppåt istället för att det rinner nedåt i strupen.

Drick vatten med armarna uppsträckta

Att dricka vatten medan du håller armarna rätt upp i luften är ett annat knep som ofta återkommer i sammanhanget. Här behöver du be någon annan hålla i glaset och hjälpa dig att ta klunkar av vattnet. Det kan också sannolikt pressa ut luft ur diafragman, vilket möjligen kan hjälpa om du svalt för mycket luft och att det är orsaken till hickan. Vissa anser också att vattnet ska vara så kallt som möjligt.

Svälj samtidigt som du håller andan

Även tricket att svälja medan du håller andan kan pressa ut oönskad luft i bröstkorgen. För att utföra det här knepet håller du för näsan och har munnen stängd medan du sväljer. Medan du håller andan ska du svälja så många gånger du kan. Förhoppningsvis blir du då av med hickan. Kanske beror det på att struphuvudet slappnar av tack vare rörelsen, vilket i sin tur kommer föra med sig att krampen som avger ljudet kan ha klingat av.

Testa att andas i en påse

Att rytmiskt andas in i en påse är ett något ovanligare tips på att bli av med hicka. Det här kan vara till synes enkelt, men om de där irriterande hickningarna ligger och lurar i gommen kan det vara nog så utmanande. Här gäller det att slappna av så mycket som möjligt så att du får till en rytmisk andning i påsen. Får du yrsel för att andningen blir forcerad, kom ihåg att avsluta omgående.

Skrämmas – fungerar det?

Att skrämma en person som har hicka för att få den att försvinna, anser nog många är tveksamt av olika skäl. Det kan naturligtvis vara roligt för den som är i den hickande personens närhet. Men här krävs det att vara helt säker på att personen med hicka verkligen vill bli assisterad med besväret på just det här viset. Att skoja med en familjemedlem är nog det du får hålla dig till beträffande det här tipset.

Hicka kan kännas väldigt olustigt och obekvämt. Här gäller det att komma ihåg att hicka i sig inte är farligt utan något som kan uppstå för att du svalt för mycket luft, alternativt ätit starkt kryddad mat eller druckit något med kolsyra. Undantaget är om du har så stora besvär att du varken kan sova eller äta ordentligt på grund av långvarig och ihållande hicka. I det fallet bör du kontakta läkare för en grundlig utredning av ditt hälsotillstånd.