Hur stoppar man näsblod

Hur stoppar man näsblod och när ska du söka vård? Att blöda näsblod är vanligt och man bedömer att ungefär 60 procent av den svenska befolkningen någon gång har blött näsblod. Näsblod kan förekomma hos personer i alla åldrar men är vanligast hos barn upp till tio år och vuxna över femtio år. I den här artikeln kommer vi beskriva metoder på hur du kan stoppa blodflödet och när det är dags att söka vård.

Näsblod – symtom

Att blöda näsblod innebär att det rinner blod ur näsan och anledningen till det är att blodkärlen i näsan har brustit. Blodet kan även rinna ner i halsen och svalget, vilket gör att du kan börja må illa. Det är vanligt att näsblod uppstår när man blir förkyld eftersom slemhinnorna blir inflammerade eller torra men om du även vanligtvis har torra slemhinnor kan blödningen starta utan sjukdom. Blödningarna går dock oftast över av sig själv.

Upprätt hållning – gärna lite framåtlutad

Det första du ska göra när du börjar blöda näsblod är att sätta dig ner. Välj en plats där du sitter bekvämt, till exempel på en stol eller fåtölj. Böj kroppen lite så du sitter i en framåtlutad ställning. Att sitta på det här sättet minskar blodflödet bakåt och risken att näsblodet rinner ner i svalget, vilket i sin tur gör att du undviker illamående. Se till att du har papper eller liknande till hands för att stoppa blodflödet.

Kläm runt näsans mjuka del

Ta fingrarna och kläm där näsan är som mjukast i 10 minuter. Det förhindrar att blodet rinner ut genom näsborrarna. Om du vill undvika att få blod på fingrarna kan du trycka med papper eller en bomullstuss. Efter 10 minuter kan du ta en bomullstuss och stoppa in i näsborrarna om det fortfarande inte har slutat blöda. Tryck sedan över näsan igen i 10 minuter. Tussarna kan sitta kvar ungefär en timme efter att blödningen slutat.

Andas med munnen

Under tiden du har näsblod bör du försöka andas genom munnen i stället för näsan. Tänk på att andas så lugnt och normalt som möjligt. Dessutom är det viktigt att du fortsätter att sitta upp i en lätt framåtlutad position. Det kan nämligen bli svårare att andas via munnen om du ligger ner eftersom blod kan rinna ner i halsen. Om du känner obehag av blodet kan du försöka lugna dig själv genom att ta några djupa andetag.

Blod som tar sig ner i svalget

Det finns främre och bakre näsblödningar. Av alla näsblödningar är 90 procent av det främre slaget. De bakre näsblödningarna kommer oftast ut genom båda näsborrarna, är vanligen rikliga och blöder i regel bakåt mot svalget. Rinner blodet ner i halsen kan du försöka spotta ut det. Att svälja blod kan smaka illa och göra dig illamående. Om du kräks kan blod följa med upp. Det kan vara obehagligt men är inget farligt i sig.

Ispåse över näsa och panna

Slutligen, för att stoppa näsblod kan du trycka en ispåse mot pannan och näsan. Ett annat alternativ är att suga på en isbit. Kylan från isen gör att blodkärlen drar ihop sig och det kan lättare sluta blöda. Hur enkelt blodkärlen drar ihop skiljer sig åt mellan människor. Om du inte skulle ha is hemma fungerar det även att kyla en handduk i frysen som du sedan lägger på den övre delen av ansiktet.

Att blöda näsblod är vanligt och uppkommer på grund av bristningar i näsans ytliga blodkärl, oftast i samband med torra slemhinnor. Näsblod går i många fall över av sig själv och det finns flera sätt att stoppa blodflödet. Om du blöder kraftigt från näsan eller om metoderna ovan inte hjälper är det dags att söka vård. Detsamma gäller om du blött näsblod flera dagar i rad. Vård kan du söka hos jouröppen mottagning eller på en vårdcentral.