hur vet man om ägg är gamla

Hur vet man om ägg är gamla?

De flesta har ägg i sitt kylskåp och ägg är ett vanligt livsmedel för de allra flesta svenskar. Ägg håller väldigt länge, men hur vet man om ägg är gamla? Ofta står det ett bäst före datum på äggkartongen, men äggen kan nästan alltid användas en tid efter att datumet gått ut.

Tillhör du dem som handlar ägg direkt från en bonde har du dessvärre ingen datummärkning alls att förlita dig på. Men oroa dig inte, här kan du lära dig hur du gör för att ta reda på om äggen är gamla eller om de fortfarande går att äta.

Utgå från bäst före datum

Börja med att leta reda på datummärkningen på äggkartongen. Du kan använda ägg som har passerat bäst före datumet några dagar utan att du behöver oroa dig. Men du ska vara försiktig om du misstänker att äggen är gamla. Gamla ägg kan nämligen orsaka matförgiftning,

Använd din näsa

Liksom många andra matvaror luktar ägg illa om de har blivit gamla. Lukten från gamla ägg har en doft som påminner om svavel. Känner du att äggen luktar illa är det bäst att du slänger dem.

Om ägget inte luktar men du ändå är osäker kan du knäcka ägget på en ren torr tallrik eller i en skål. Då kommer du att känna på lukten om ägget är dåligt. Använd inte dåliga ägg i din matlagning utan släng det direkt.

Titta noga på skalet

En annan sak du kan göra för se om ägget är gammalt är att granska skalet. Titta på skalet och leta efter avvikelser. Upptäcker du sprickor eller att skalet har pulveriserats på vissa ställen kan det var tecken på att det finns bakterier i ägget. Likaså om delar om skalet är slemmigt.

Missfärgningar

Om du ändå är osäker efter att du tittat på skalet så kläck ägget och kontrollera innehållet. Gamla ägg är missfärgade och kan ha inslag av svart, rosa, grönt eller blått. Ett ägg med missfärgningar ska du slänga direkt.

Se också till att diska tallrikar, skålar och annat som varit i kontakt med ägget för att undvika att eventuella bakterier sprider sig.

Flyttest

Ett annat smart knep för att se om ägget är gammalt är att lägga det i en skål med vatten. Lägg ner ägget försiktigt i vattnet. Om ägget sjunker är det fräscht och du kan använda det. Men om det flyter har det blivit gammalt och du ska kasta det.

Kokade ägg

Efter att du har kokat äggen ska det förvaras i kylen. Kokta ägg har inte lika lång hållbarhet men du kan äta dem tre till fyra dagar efter att du kokat dem. Är du osäker så kan du bara lukta på dem. Luktar de illa så är det dags att kasta äggen.

Förvara svalt för längre hållbarhet

Du har säkert lagt märke till att en del affärer inte har sina ägg i kyl. Ägg behöver faktiskt inte förvaras i kylskåp men om du förvarar dina ägg i kylskåpet ökar hållbarheten. Generellt sett så håller sig ägg i upp till tre veckor om du förvarar dem torrt och svalt.