Hur behåller man solbränna

När sommaren går mot sitt slut och temperaturen börja sjunka vill många behålla sommarkänslan av sin bruna hud längre. Du har jobbat på bra med att skaffa den perfekta bruna sommarhyn och nu kanske du undrar hur du behåller sommarkänslan? I den här artikeln läser du hur behåller man solbränna efter sommarens solande. Du får bra tips och råd för hur du solar på ett säkert sätt och bevarar din bruna fina hud länge.

Hellre högre än lägre solskydd

Att använda solskydd med högre solskyddsfaktor är att föredra. Det finns många myter om att om du använder för hög solskyddsfaktor så blir du inte brun. Men det stämmer inte. Det viktigaste att tänka på när du solar är att skydda dig från den skadliga UV-strålningen. Bästa sättet är att använda så hög solskyddsfaktor som möjligt och undvika solen mitt på dagen då UV-strålningen är som starkast. Du kommer bli brun ändå trots högre solskydd.

Det här med återfuktning

Din bästa vän i kampen för att behålla din solbruna hud är fukt. Smörj in kroppen med återfuktande kräm eller after sun-kräm efter en dags solande. Fukten hjälper både din hud att återhämta sig från solandet samt att behålla din solbränna. Även efter sommarens soldagar är över är det bra att dagligen smörja in dig i återfuktande salva. Det hjälper din hud att behålla sin fina bruna färg. Är du flitig smörjer du dig morgon och kväll för bästa resultat.

Olja är bättre än tvål

För att hjälpa huden behålla sin fukt så bra som möjligt kan det vara värt att byta ut din tvål mot en olja. Den löddrande tvålen torkar ut hudens naturliga fuktbarriär medan en bra olja kan stärka den. Har du naturligt torr hud, vilket är vanligt i det nordiska klimatet, är det extra fördelaktigt att använda till exempel en duscholja. Dem som däremot har naturligt fetare hy gynnas inte lika mycket av att använda en återfuktande olja vid rengöring.

Våga skrubba dig ren

Inför solandet är det bra att skrubba din hud ren och slät för att få så bra solbränna som möjligt. Genom att få bort död hud blir solbrännan jämnare och finare. När sommarsolandet är över kan det vara bra att dra ner på skrubbandet något. Men fortsätt ändå att skrubba dig ren någon gång i veckan ordentligt. På så sätt får du bort döda hudceller och håller din hud ren och fräsch.

Underhåll din solbränna

Du har läst hur viktigt det är att återfukta din hud för att behålla din solbränna så länge som möjligt. Ännu ett tips för att hur du underhåller din solbränna är att använda så kallade gradual-tanning produkter. Dessa produkter kan blandas med din dagkräm till exempel och hjälper dig underhålla din fina sommarbruna hy längre. Förutom att återfukta huden genom krämer är det viktigt att dricka vatten. Vatten underlättar för huden att behålla sin naturliga fuktighet.

Brun-utan-sol-produkter

Ytterligare ett tips på att behålla din sommarbruna hy är att använda brun-utan-sol-produkter. Dessa produkter består av ett naturligt sockerämne som får din hud att anta en mörkare hudton. Det som händer är att sockerämnet blandas med hudens protein och vips så får din hud en naturligt brunare och fräschare ton. Att använda brun-utan-sol-produkter är också ett bra alternativ för de som inte kan eller hinner sola för att få en fin sommarbränna.

Nu har du fått en rad matnyttiga tips och råd för hur du behåller din solbränna. Det finns produkter som hjälper din hud att behålla sin naturliga fukt men det är också viktigt att dricka vatten. Hur du rengör dig spelar också roll för hur länge din solbränna består. Skulle din vackra sommarhy börja falna så finns det som sagt även produkter som hjälper till att bättra på och förstärka din solbränna igen. Lycka till med att behålla din sommarkänsla länge.