Hur sminkar man över ärr

Att ha ärr, särskilt i ansiktet, kan kännas störande. Men det finns smarta sätt att täcka och dölja ärr med rätt sorts sminkning. Så hur sminkar man över ärr? Vad du behöver är rätt produkter som concealer, foundation, färgkorrigerare och ett efterbehandlingspuder. En matt produkt är alltid bättre än en glansig eftersom glansen framhäver ärren i vissa ljus.Vi kommer här gå igenom vad du ska tänka på, med allt från rengöring till att få en hållbar sminkning.

Börja med rengöring

A och O är att börja med en ren hud. Innan du lägger makeupen vill du få bort döda hudceller och få en bra grund för produkterna. Därför bör du inleda med en mildare skrubb av din hud. För att tvätta huden rekommenderar vi att du inte använder uttorkande produkter som exempelvis tvål. Välj istället en produkt som har mycket mjölksyra. När rengöringen är klar är det dags att återfukta din hud.

Rikligt med fukt

Det är lika viktigt att applicera en högkvalitativ fuktkräm som det är att noga rengöra ärrets hudyta. Fuktkrämen ger en bra bas och bästa förutsättningen för appliceringen av sminkprodukter. Fukten från krämen kommer att göra ärrets yta mjukare och jämnare vilket gör huden mer mottaglig för sminket. Det här gäller inte bara huden på ärret utan all hud som ska sminkas, även om det givetvis är ännu viktigare just för att täcka ditt ärr.

Specialsmink eller vanligt smink?

Idag finns det ett enormt utbud av färgkorrigerare, concealer, foundation och efterbehandlingspuder, till och med i dagligvarubutiker, och många av dem är tillräckligt bra. Men om du har större krav på produkterna och att de verkligen täcker välj specialsmink. Vi rekommenderar att du väljer sminkprodukter som är tillverkade just för att kunna dölja ärr och faktiskt även tatueringar. Det kallas ofta för kamouflagesmink och har mer pigment för bättre täckning än annan typ av kosmetika du vanligtvis använder.

Matchning av pigment

Just att pigmentet i alla produkter du använder matchar din egen hudton är viktigt för att snyggt kunna dölja ärr. Många serier med dessa produkter erbjuder sminket i ett kit där du har möjlighet att blanda olika färger för att få den rätta nyansen. Börja med färgkorrigeraren. Är exempelvis ärret rött bör du använda en concealer med grön ton på färgkorrigeraren. Lägg sedan på en foundation och därefter concealern. Var dock sparsam, för mycket concealer kan lätt ge en kakig effekt.

Den felfria täckningen

Även den finaste och mest välgjorda sminkning kan se avsevärt sämre ut ju längre dagen eller kvällen går. Hur noga du än fyller ärret med concealer och foundation är det ofta efterbehandlingspudret som ser till att sminkningen blir varaktig. Välj genomskinligt puder för efterbehandlingen och applicera det med en mjuk och fluffig borste så det lägger sig slätt och jämnt, även över det tjockare applicerade sminket över ärret. Det är tricket för en felfri täckning.

Smarta detaljer

Det är inte alltid ett ärr går att trolla bort med smink, men du kan lura betraktaren att fokusera på något annat istället. Med detaljer i din makeup skapar du en avledning. Låt säga att du har ett ärr på nedre delen av ansiktet, markera dina ögon istället med läckra ögonskuggor och mascara. Har du ärret på övre delen av ansiktet, satsa på ett iögonfallande läppstift som drar blickarna till sig. Just ögon och läppar är fantastiska avledare med dramatiska makeup.

Vi hoppas nu att du har fått tillräckligt med tips och råd för att kunna lägga en felfri täckning över dina ärr. Med så mycket annat tar det tid att fullända resultatet, men det är enklare än vad du tror. Har du bara rätt produkter, och där rekommenderar vi kamouflagesmink, så kommer du att lyckas med lite träning. Ett sista råd är att helst lägga din makeup i naturligt ljus så att inte sminkningen blir för tjock och ser onaturlig ut.