hur lagar man ett trasigt puder

Det är så förargligt när puder går sönder särskilt om det nästan är nytt. Du behöver inte misströsta eftersom det är enkelt att laga. Om du läser hela artikeln kommer du lära dig tips på hur lagar man ett trasigt puder. När du följer stegen nedan så kommer ditt puder nästan vara som nytt igen. Dessutom funkar den här guiden väldigt bra även på puderrouge. Härligt eller hur, nu slipper du köpa nytt puder i onödan och kan lägga pengarna på roligare saker.

Att ha till hands:

Först och främst kommer du behöva några hjälpmedel när du ska laga ditt puder eller rouge. Det du behöver ha hemma när du ska komma igång och laga till puder är kniv, vatten, tesked, behållare och hushållspapper. Om du inte har något hemma är det bara skriva upp det på handlingslistan. När du väl har allting hemma är det dags att komma igång och laga pudret. Om du läser vidare kommer du lära dig mer om hur du går vidare.

Häll över pudret i behållaren

Det första du ska göra är att skrapa ihop det trasiga pudret. När du har skrapat ihop alla smulor och delar av det trasiga pudret ska du föra över det till behållaren. Trots att det är svårt att se ska du göra allt du kan för att ta bort skräp och damm som lätt kan hamna i. När du väljer en behållare ska du tänka på att den är tillräckligt rymlig och inte ha för höga kanter så att du kan komma åt pudret.

Gnugga pudret till ”fin” textur

Därefter när du skrapat ihop det trasiga pudret i behållaren är det dags att hacka isär de delar av pudret som finns kvar. Oavsett om du använder en kniv eller något annat ska det vara tillräckligt funktionellt för att få pudret att bli till smulor. Tänk på att inte vara för yvig när du hackar isär pudret. Det är lätt hänt att pudret skvätter och hamnar utanför. Nu ska du försöka gnugga pudret försiktigt och målet är att få en hyfsat fin textur.

Vatten – gnid till ”smet”

Först och främst när du gnuggar pudret kan det lätt kännas torrt. Trots att du har finhackat pudret och det är små smulor kan det vara svårt att gnugga ihop pudret. Dessutom kan det vara en utmaning att få till en fin textur på pudret. Därför kan du droppa på lite vatten vilket gör pudret enklare att hantera. Eftersom pudret nu liknar en deg blir det även enklare att gnida till en smet. Börja med några få droppar och lägg till mer efter behov.

Häll pudret över till sitt ursprungliga fodral

När du slutligen har knådat pudret som en deg och den har fått en fin textur ska du föra över pudret till ditt ursprungliga fodral. Eftersom pudret liknar en deg blir det enklare att sprida ut pudret i fodralet. Försök att sprida ut degen jämnt i fodralet och avsluta med att jämna till. Om det uppstår luftbubblor kan du platta till degen ovanifrån med en plan yta. Därefter är det dags att försöka reducera vätskan som finns i degen vilket du lär dig nedan.

Pressa ut ”smetens” vätska med papper/tyg

Oavsett hur mycket vätska pudret innehåller är det lämpligt att försöka få bort så mycket som möjligt. Ibland när degen inte är för blöt kan du låta degen torka. Det är trots att lämpligt att pressa ut så mycket som möjligt av degens vätska för att pudret ska bli användbart. Dessutom kan du enkelt göra det med en tesked ovanpå hushållspapper eller en bit tyg.

Låt stå en stund

Avslutningsvis ska du låta pudret stå vilket kan ta olika lång tid beroende på mängden puder och vätska. Det kan ta allt från en timme till flera timmar beroende på hur mycket vätska du har lyckats pressa ut. Förhoppningsvis har du med hjälp av tesked och hushållspapper pressat ut vätskan så den inte är helt och hållet blöt. Trots att det ibland kan vara frustrerande att vänta på att pudret ska bli torrt är det bra att låta det stå upp till 24 timmar.

Först och främst behöver du kniv, vatten, tesked, behållare och hushållspapper. Du ska skrapa ihop det trasiga pudret, för över det till behållaren och gnugga pudret försiktigt. För att få en fin textur på pudret kan du droppa på vatten. Eftersom pudret liknar en deg blir det enklare att sprida ut degen jämnt i fodralet. Du ska därefter pressa ut degens vätska med en tesked ovanpå hushållspapper. Avslutningsvis ska du låta pudret torka vilket kan ta olika lång tid beroende på mängden puder och vätska.