hur lagar man en trasig ögonskugga

Den här artikeln vänder sig till dig som har en trasig ögonskugga och som inte vill slänga den utan i stället laga den. Du behöver inte köpa en ny, för att det är enkelt att fixa sminket hemma med verktyg du oftast redan har. Så hur lagar man en trasig ögonskugga? I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du återställer din ögonskugga på bästa sätt.

Det här behöver du:

Det du behöver för att kunna laga en ögonskugga är en behållare eller burk att hälla ögonskuggan i samt även något att blanda med. Exempelvis en sked eller en glasspinne. Sedan behöver du lite vatten och antingen tyg eller hushållspapper. Det fungerar också med toalettpapper om du inte har det andra hemma. Du behöver också ha något hårt att pressa med, exempelvis ett mynt eller en bit kartong beroende på hur ögonskuggans form ser ut.

Häll ögonskuggan i en behållare och gnid pudret fint

Du börjar med att krossa ögonskuggan lite lätt så att den lossnar från sitt fodral. Sedan häller du all ögonskugga i en behållare eller burk. Därefter ska du krossa och blanda så att all ögonskugga blir till ett fint puder. Det ska inte finnas några klumpar kvar utan det är viktigt att det är helt krossat. För annars riskerar det att sedan bli klumpar i den färdiga och torra ögonskuggan.

Tillsätt vatten så det blir som en ”smet”

Efter att du har krossat all ögonskugga ska du tillsätta vatten. Det är svårt att säga en exakt mängd som du ska ha, för det beror på hur mycket ögonskugga du har. Ett tips är att du häller i lite vatten åt gången och blandar runt så att du inte råkar hälla i för mycket. Ögonskuggan ska bli till en smet som du ska kunna breda ut i fodralet senare.

Häll tillbaka ögonskuggan i fodralet

När smeten är färdig så är det dags att hälla tillbaka ögonskuggan i fodralet igen. Häll försiktigt så att du inte får ögonskugga runt om behållaren. Ett tips är att skopa ur smeten med en glasspinne eller en sked så att du har det under kontroll. Platta sedan till så att du får en ganska jämn fördelning av smeten. Därefter torkar du med lite papper om du har råkat spilla ögonskugga runt om.

Sätt papper och tyg över det du använder för att pressa

Om du har lite större och runt fodral till ögonskuggan kan du använda ett mynt. Annars kan du klippa ut en lagom stor form av exempelvis kartong. Sedan klär du in det i antingen papper eller tyg och ett tips är att knyckla ihop det lite ovanför myntet för att få något att hålla i. Om du använder papper är det bra att använda flera lager med papper för att det ska kunna absorbera upp allt vatten.

Pressa mot ”smeten” tills all vätska dunstat bort

Använd myntet/kartongen med tyget/pappret för att pressa på ögonskuggan. Se till att pressa ganska hårt. Sedan ska materialet ligga kvar på skuggan tills all vätska har absorberats upp. Det kan hända att du eventuellt behöver byta ut pappret eller tyget för att det blir för blött. Sedan är det bra att vänta några timmar efter att du tagit bort materialet för att vara säker på att det är helt torrt.

Det är alltså inte så svårt att laga sin trasiga ögonskugga. För att det enda som behövs är en burk, sked, vatten och något att pressa med. En sak som är lite jobbigt är att du får vänta en ganska lång stund för att vätskan ska dunsta bort. Men det är det värt. Du sparar mycket pengar på att inte behöva köpa en ny ögonskugga varje gång den går sönder.