Hur blir man dj

Har du haft drömmar om att bli DJ men undrar hur blir man DJ? Det kanske kan verka enkelt att bara sätta samman lite musik och sedan spela. Men det kräver både kunskap och känsla för musik, kunna känna av stämningen och precis som vilken artist som helst vara närvarande. Här får du lite tips på vägen om allt från utrustning och hur du faktiskt kommer igång med din dröm.

Lyssna på musik – öppna dina sinnen

Det handlar inte bara om att passivt lyssna på musik. Du måste aktivt lyssna på andra DJ:s. Var uppmärksam på hur det bygger sina set och mixar och vilka låtar de väljer ut. Här finns bra forum som YouTube, Soundcloud och Mixcloud där du kan ta del av andra DJ:s. Men lyssna även live och hör hur en skicklig DJ bygger upp stämningen med sets och hur de är uppbyggda. Framför allt, välj vilken musik du vill jobba med.

Utrustning och mjukvara för produktion

En del lokaler tillhandahåller utrustning men du måste ändå ha någon form av utrustning för att kunna skapa din musik. Det är både hårdvara och mjukvara som du behöver. Tips på bra programvaror är Traktor, Serato DJ och Ableton där de alla kommer med sina fördelar. Vad gäller hårdvara är en bra grund antingen Denon DN-X1600 eller DJM-850 mixer från Pioneer. Nu är det bara börja prova dig fram, vill du ha lite tips har YouTube bra videoguider.

Gå en praktisk DJ kurs

Du har även möjlighet att gå en praktisk kurs. Visst kan du lära dig en hel del på egen hand. Men om du exempelvis inte har råd just nu att investera i utrustning har du ändå möjlighet att lära dig i en autentisk miljö. Här finns privata företag att välja på som håller kurser men även Studiefrämjandet har idag DJ-kurs. Ofta är det aktiva DJ:s som håller i kurserna för att kunna delge det senaste inom yrket.

Välj program och ta fram en första mix

Hur gör du då för att sätta ihop din första egna mix? Först och främst måste du vara bekväm med den programvara samt hårdvara som du jobbar med. Har du inte lärt dig riktigt hur de fungerar blir det svårt. Följ gärna hur andra DJ:s mixar och skapar ett set. Tips på bra program är bland annat Ableton och Logic. Använd sedan din mix som en demo och dela den för att börja synas.

Kom igång med spelningar

Förhoppningsvis väcker din demo uppmärksamhet, men du måste ändå aktivt söka upp ställen där du kan få spelningar. Börja på lokal nivå med klubbar och barer. Föreslå gärna att du kan vara värd på kvällar när det är lite lugnare. Blir det lyckat kommer du säkert få erbjudande om fler spelningar. När du väl gjort några spelningar, tveka inte att skicka demon till arrangörer för fester och liknande. Då har du även redan kvitto på att du dragit publik.

Skam den som ger sig!

Vårt absolut viktigaste tips är att du måste ha tålamod. Det är sällan någon blir känd över en natt. Fortsätt skapa mixar och utvecklas, även om du kanske kan börja leva på din musik. Sätt upp mål som du kan sträva efter, men håll dig till realistiska mål som du vet du kan nå. Nätverka för att lära känna personer inom branschen som anlitar DJ:s för att skapa ett kontaktnät, gärna klubbägare, andra DJ:s och festarrangörer. Du måste synas.

Visst finns det personer som blivit upptäckta över en natt, men för de flesta av oss kräver det både jobb och engagemang. Du kan antingen börja lära dig själv eller så kan du välja att gå en kurs. En kurs kan vara bra om du inte har råd att investera i utrustning från början. Men vi råder dig att lyssna, lära och sätta upp mål, knyta kontakter och våga dela din musik, men framförallt ha tålamod.