Hur får man jobb på Säpo
Hur får man jobb på Säpo?
Har du funderat på ”Hur får man jobb på Säpo?”, men vet inte riktigt hur du ska gå tillväga? I den här artikeln får du information kring den utbildning och erfarenhet du behöver för att ansöka, samt vilka krav som ställs på dig som vill arbeta inom Säkerhetspolisen. Om det här låter intressant, läs vidare!
Vad är Säpo?
Säkerhetspolisen, även förkortat Säpo, har som uppgift att avslöja, förebygga och skydda Sverige från olika säkerhetsbrott. I det arbetet ingår en mängd arbetsuppgifter. Exempelvis kontraspionage, som innebär att förebygga och avslöja spioneri som hotar Sveriges säkerhet, men också personskydd, som handlar om att beskydda exempelvis en statschef eller medlem av regeringen. Men hur får man jobb på Säpo?
Utbildning och erfarenhet
Den utbildning och erfarenhet du behöver varierar beroende på vilken befattning du är intresserad av. Till exempel arbetar allt från psykologer till jurister och ingenjörer inom Säkerhetspolisen. Däremot är ungefär hälften av de anställda utbildade inom just polisyrket, därför kan det vara en fördelaktig utbildning så länge det är någonting du är intresserad av.
Ofta måste du också tjänstgöra som polis ett antal år innan du kan ansöka till Säkerhetspolisen. Den specifika erfarenhet och utbildning som krävs för varje position står dock i anställningens annons.
Polisutbildningen
Om du vill utbilda dig till polis så måste du göra det via polisutbildningen som du ansöker till via Plikt- och prövningsverket. Själva utbildningen är fem terminer lång vid heltidsstudier och inkluderar sex månaders betald aspiranttjänstgöring.
Det finns en del krav för att komma in på utbildningen, bland annat krävs det att du har fyllt 18 år, har B-körkort med manuell växellåda och är simkunnig. Dessutom ställer de fysiska, psykiska och medicinska krav på ansökande. Exempelvis är det inte tillåtet att vara färgblind och det råder en nolltolerans mot droger.
Exempel på gymnasieprogram för att få grundbehörigheten till polisutbildningen är samhällsvetenskapliga programmet, vård och omsorgsprogrammet samt barn och fritidsprogrammet.
Andra krav
Ytterligare krav för att få arbeta inom Säkerhetspolisen är att du måste vara en svensk medborgare, på grund av att arbetet är säkerhetsklassat. Dessutom måste du gå igenom en säkerhetsprövning som du måste bli godkänd i för att kunna få jobbet. Säkerhetsprövningen består av en grundutredning, en registerkontroll samt en särskild personutredning.
Hur du söker jobbet
Nu när du vet vad som krävs av dig så gäller det att faktiskt söka jobbet. Så hur får man jobb på Säpo? Du ansöker genom att kolla igenom annonserna på Säkerhetspolisens hemsida. I vissa fall kan de även lägga ut annonser på andra jobbplattformar. Däremot tar Säkerhetspolisen inte emot spontanansökningar – alltså att du kontaktar dem direkt utan att de söker personal. Det är också viktigt att tänka på att arbete inom Säkerhetspolisen är sekretessbelagt, därför kan din tjänst kräva att du har tystnadsplikt.
Avslutningsvis, vad är svaret på frågan ”hur får man jobb på Säpo?” Det finns en mängd olika befattningar inom Säkerhetspolisen, alltså kan vägen dit se väldigt olika ut beroende på vad du är intresserad av. Dessutom är de ute efter att skapa en jämn könsfördelning och vill dessutom anställa människor av alla olika åldrar. På grund av det här finns det definitivt någonting för alla.