Hur blir man politiker

Om du någon gång har ställt dig frågan ”hur blir man politiker” för att din önskan är att få arbeta med politik så har du hamnat helt rätt. Vi kommer att gå igenom vad du behöver kunna och vilka vägar du kan gå för att komma in i politiken. I politik handlar det mycket om nätverk och engagemang, vilket vi pratar mer om här nedan. Läs vidare för en tydlig väg in i politiken.

Vem kan bli politiker?

Alla kan bli politiker, det krävs ingen specifik utbildning utan det som är viktigt är att du är intresserad av politik. Du bör ha en tydlig partitillhörighet och även förmåga att uttrycka dig väl i tal. Det kan vara en bra idé att läsa ett samhällsvetenskapligt program på gymnasiet eller att plugga statsvetenskap på universitetet. Du kan dock ha vilken utbildning som helst. Det är också viktigt att dina partikamrater gillar dig och har förtroende för dig.

Olika vägar in i politiken – med engagemanget som gemensam nämnare

Det finns flera vägar in i ett politiskt yrkesliv och som sagt är ditt engagemang det viktigaste. De allra flesta påbörjar sin politiska karriär genom att engagera sig i lokalpolitiken. Innan dess är det förstås viktigt att veta vilka politiska ståndpunkter du har och att hitta ett parti som passar med dina åsikter. Lista dina värderingar och läs sedan på om de olika partierna för att hitta ett som passar. Börja sedan gå på möten partiet håller.

Var står du politiskt – trygg i dina åsikter

Det allra viktigaste är att du hittar ett parti som matchar dina åsikter, speciellt när det kommer till dina hjärtefrågor. Var noggrann med dina värderingar och de kärnfrågor du brinner för, det är dem du vill arbeta för. Ibland kan det vara svårt att hitta ett parti som stämmer överens med alla dina åsikter, därför är det bra att du tänker över vad som är viktigast för dig att påverka.

Bli partimedlem och engagera dig på egen vald nivå

När du har hittat det parti som är bäst för dig kan du bli medlem i partiet. Du behöver inte engagera dig bara för att du är medlem, men om ditt mål är att bli politiker är ditt engagemang viktigt. Välj vilken mängd engagemang som passar dig utifrån din vardag. Knyt kontakter i partiet och gå på möten och andra evenemang som ditt parti arrangerar. Det är vanligt att börja som fritidspolitiker.

Be om ansvar på lokal nivå

När du har varit engagerad i partiet ett tag kan det vara dags att be om mer ansvar i ditt lokala parti. Ibland kan du även få interna utbildningar av partiet. Visar du att du är ambitiös och kunnig kommer du att kunna få alltmer ansvar med tiden. Du behöver bygga upp förtroendet bland dina partikamrater. Många börjar också genom att sitta i kommunfullmäktige och då krävs att folk kryssar för ditt namn på valsedeln.

Bygg ditt unika nätverk

Det finns inga snabba vägar till en politisk karriär utan det kräver hårt arbete och även ett nätverk. Genom att engagera dig och ta plats i partiet lokalt kan du utmärka dig och få folk att tycka om dig. Du måste främst visa att du är pålitlig och en kraft att räkna med. På så sätt kan du sedan ta dig in på riksdagslistan, men konkurrensen är väldigt hög för att lyckas.

Att bli politiker är ingenting som en utbildning kan lösa, utan det kräver engagemang och hårt arbete. Det finns olika vägar in men det vanligaste är att börja på lokalpolitisk nivå. Har du kunskap om samhället och lagar är det en fördel. Många toppolitiker har en eftergymnasial utbildning inom exempelvis statsvetenskap, men det är som sagt inget krav. Vill du få en betydande roll inom politiken är det bra att börja engagera dig så tidigt som möjligt.