Hur väljer man mellan två jobb

Om du är en av de som ställer sig frågan ”hur väljer man mellan två jobb” så har du hittat helt rätt. Vi kommer att ge dig våra bästa tips på vad du bör tänka på innan du slutligen bestämmer dig. Jobbet är någonting du kommer att gå till stora delar av din vakna tid och därför är det viktigt att det blir bra. Läs vår artikel för att slippa ångra dig om jobbvalet.

Vad är ditt mål med anställningen?

Du kan ha ett mål med din anställning, till exempel att avancera till en högre position. Det är inte alla arbeten som erbjuder den möjligheten. Om det är ditt mål bör du därför välja det jobb som ger dig bäst chanser att arbeta dig uppåt till en bättre position i företaget. Har du något annat mål, såsom att inte jobba obekväma arbetstider, ska du välja det jobbalternativ som ger dig just den möjligheten.

Jämför tjänsternas innehåll vs lön

Det är viktigt att arbetsuppgifterna passar dig för att du inte ska ha tråkigt när du jobbar. Jämför därför innehållet i de två jobb du kan välja mellan och skriv upp fördelarna med innehållet utifrån ditt perspektiv. Givetvis är även lönen viktig, många vill ha ett arbete som betalar bra. Dock ska du inte välja ett jobb du absolut inte vill ha bara för att betalningen är bättre än på det där du får göra vad du älskar.

Utvecklingsmöjligheter eller trygghet

Som vi nämnde i avdelningen om mål finns det utvecklingsmöjligheter i vissa yrken men inte i andra. Det beror också på din utbildning. Du kan på en del arbetsplatser dessutom få utbildningar på plats vilket är en möjlighet för dig att utvecklas. Om du bara vill ha ett jobb för trygghet och inte har några tankar på att utvecklas eller ta dig uppåt ska du välja det jobbet som erbjuder bäst anställningsvillkor.

Utnyttja läget för att förhandla bättre villkor

När du står mellan två jobb kan du faktiskt utnyttja det till din fördel. Du kan förhandla dig till bättre villkor eller högre lön genom att antyda att du har fler öppningar på arbetsmarknaden. Är företaget då väldigt intresserade av att anställa dig kommer de försöka ge dig bättre villkor för att göra deras jobbmöjlighet mer intressant för dig. Du ska inte underskatta det här steget, det kan göra stor skillnad för din anställning.

Jobbets fördelar sett utifrån din vardag

Du måste utgå ifrån din vardag när du väljer arbete. Tiderna ska passa dig och din familjesituation. Om du är ensamstående kan det vara svårt att jobba obekväma tider. Detsamma gäller om din partner redan jobbar på kvällar och helger. Arbetet ska helst inte innebära alltför lång pendlingstid heller, eftersom det både kostar och tar onödig tid. Sedan får du förstås avgöra vilka fördelar som är viktigast för dig, såsom lön, pendlingstid, arbetstid och arbetsuppgifter.

Lita på magkänslan

Vår magkänsla har sällan fel. Om du känner direkt att ett av jobben är det bästa alternativet bör du oftast gå på den känslan. Som sagt är det mycket viktigt att du trivs på ditt nya jobb och känns det oroande eller dåligt i magen är det ett tecken på att tjänsten inte passar dig. Prata också gärna med andra om din oro eller dina känslor då det också kan vara till stor hjälp.

Då har vi gett dig våra bästa tips om hur du jämför och väljer när du står mellan två olika jobb. Det viktigaste är att du trivs samtidigt som jobbet passar dig och din vardag. Visst kan det vara svårt att hitta ett perfekt jobb. Det är bara du som kan avgöra vilka aspekter som är viktigast för just dig och det är dem du bör fokusera på. För det är ju du som ska gå till jobbet varje dag.