Hur får man jobb

Hur man skaffar ett jobb

Du kanske har ställt dig frågan: Hur får man jobb? Förr i tiden var svaret på det enkelt: man ringde ett företag och frågade om de hade behov. Även om det faktiskt är möjligt att göra så även idag, är det inte så vanligt. Här får du några tips och idéer om hur du går till väga.

Vad vill du jobba med?

Att ha en dröm, ett mål och en plan är en bra start. Du kanske inte uppnår målet direkt, men du kan få en riktning så att du hamnar där till slut. Har du ett mål spelar det inte så stor roll vilket jobb du tar i början. När du väl har kommit igång är det lättare att uppfylla dina drömmar. Fundera en stund på vad du skulle vilja jobba med om du fick välja helt fritt. Du kan skriva ner det och ta reda på vad det behövs för utbildning och kunskaper.

Var du kan hitta jobben

Det finns flera olika jobbförmedlingstjänster på nätet och de är bra på att marknadsföra sig. Enklast är att du gör en sökning direkt i webbläsaren på något jobb som passar dina förkunskaper. Om du till exempel skulle kunna tänka dig att jobba med ”kundtjänst” eller som ”taxiförare”, eller vad du nu har för kompetens, hittar du snart erbjudanden från jobbförmedlingssajterna högt upp bland sökresultaten.

Skulle det vara så att du inte tycker att du har någon kompetens eller några förkunskaper kan du titta på jobben ändå. En del företag tar gärna in personal som de kan lära upp. Du kan också prova att söka på jobb som inte kräver det förkunskaper. Att jobba som telefonförsäljare passar inte alla, men det kan ändå vara en bra språngbräda för att komma vidare.

Hur du gör för att söka jobbet

Om du inte har gjort i ordning en meritförteckning, ett så kallat CV, så är det hög tid att göra det. De allra flesta företag förväntar sig att du lämnar ett CV till dem när du söker jobb. Det är en lista med dina kontaktuppgifter, vilka utbildningar du har, vad du har jobbat med tidigare och vilka andra kunskaper du har. En meritförteckning är inte bara för dem som har fina utbildningar och har haft massor av jobb. Skriv ner det du har till att börja med även om det är lite, sedan fyller du på efter hand som åren går och livet förändras.

Du ska även skriva ett litet personligt brev till arbetsgivaren där du berättar vem du är och varför du söker jobb hos dem. Ta reda på vad företaget gör innan du skriver brevet så blir det lättare att förklara varför du vill jobba med deras uppgifter.

Ge inte upp

Hur får man jobb när konkurrensen om jobben är hård? Sök många jobb och olika jobb. Jobb som du tycker verkar tråkiga tar du dig lätt vidare ifrån sedan när du väl har en anställning, än om du inte har det. Sök jobb som kan verka svåra, de kanske inte har något emot att ge dig den utbildning du behöver. Även dåligt betalda jobb är värda att söka till en början. De ger erfarenhet som blir användbar när du söker bättre betalda jobb senare.