Hur blir man optiker

Hur blir man optikerVill du hjälpa människor och underlätta deras vardag genom att få en bättre syn? Som optiker blir du specialist på människors syn och får en bred medicinsk utbildning. Optikeryrket är under konstant utveckling och som legitimerad optiker använder du dig av den senaste teknologin för att hjälpa människor. Hur blir man optiker? Här kan du läsa om de olika utbildningarna som finns och hur framtidsutsikterna ser ut för optiker.

Varför optiker är ett bra karriärsval

Optiker är ett bra val för dig som vill göra karriär eftersom framtidsutsikterna är goda. Det finns just nu fler jobb än vad det finns legitimerade optiker. Därav är det liten konkurrens om jobben, både vad gäller erfarna och nyutexaminerade optiker. Förutom att arbeta i optikbutiker är det möjligt att få anställning inom till exempel forskning, ögonkliniker, optikindustrin och på syncentraler. Många väljer även att öppna eget.

Steg 1: Få tillräckliga betyg från gymnasiet

Grundläggande behörighet krävs för alla högskoleutbildningar och det betyder att du har en examen från gymnasiet. Det kan också vara ett studieomdöme från folkhögskola. Många högskoleutbildningar har även krav på särskild behörighet. Om du inte har det som krävs från gymnasiet kan du komplettera ditt betyg genom att läsa in vissa ämnen. Detsamma gäller om du har för låga betyg för att kunna komma in på den utbildning du vill.

Steg 2: Sök till optikerutbildning på högskola

I Sverige kan du läsa till optiker på Karolinska institutet i Stockholm och på Linnéuniversitetet i Kalmar. Det görs antagning både via betygsurval och högskoleprov. På Karolinska Institutet läser du 100 procent på dagtid och de tar emot 50 sökande varje år. Antagningen görs vi antagning.se. För att få legitimation läser du tre år, vilket leder till en kandidatexamen. I grundutbildningen kan du även studera utomlands genom studieutbyte.

Steg 3: Klara av utbildningen

För att du ska kunna klara av utbildningen till optiker finns det särskilda behörighetskrav som du ska uppfylla för att kunna antas. Du ska ha grundläggande behörighet samt naturkunskap och matematik. Det har varit relativt lätt att komma in på optikerprogrammet förutsatt att du har den behörighet som krävs. Tidigare har det också visat sig att det är något lättare att komma in i Kalmar jämfört med Stockholm.

Steg 4: Grattis, du är nu optiker

När du är färdig optiker ansöker du om legitimation hos Socialstyrelsen och blir en av de omkring 2 200 legitimerade optiker som finns i Sverige. Därefter är du redo att börja arbeta inom någon av de branscher som tidigare nämnts. Kanske vill du istället fortsätta att studera? Du kan till exempel läsa en Masterutbildning utomlands. På Karolinska Institutet finns det även möjlighet att läsa en magisterexamen i optometri på 60 poäng. Du kan också forska och ta en doktorsexamen.

Tycker du att jobbet som optiker låter intressant? Nu vet du lite mer om vilka utbildningar som finns och vad själva jobbet innebär. Vill du veta ännu mer innan du bestämmer dig för att ansöka kan du ta kontakt med respektive skola för att få träffa både lärare och elever. Eftersom det gäller din framtid är det bra att ta reda på mer och höra andras erfarenheter både vad gäller utbildningen och jobbet.