Hur blir man pilot

Hur blir man pilot egentligen? Det är inte bara att ta ett körkort för att flyga flygplan, du behöver gå en pilotutbildning. Dessutom är det inte alla som uppfyller kraven för att kunna arbeta som pilot. I vår artikel går vi igenom utbildningsmöjligheterna, behörighet, krav, intagningsprov, framtidsutsikter och mycket mer. Läs vidare om du drömmer om att spendera dina arbetsdagar uppe i luften och vill veta om du har vad som krävs.

Yrkeshögskola eller fristående utbildning

Det finns olika typer av utbildning du kan välja för att bli pilot, varav de flesta kostar en stor summa pengar. Prislappen landar ofta på runt 900 000 kronor. Dock brukar du få finansieringsalternativ från skolan. Vill du bli pilot utan att betala kan du välja att utbilda dig på TFHS (Trafikflyghögskolan) eller OSM Aviation Academy. Det finns både yrkeshögskolor och fristående institut som erbjuder utbildning för dig som vill bli pilot.

Vilken behörighet och vilka krav gäller?

För att kunna läsa en pilotutbildning behöver du ha grundläggande behörighet från gymnasiet. Du måste också ha särskild behörighet i fysik, matematik och engelska för att komma in på utbildningen. Det är väldigt hög konkurrens om platserna på de kostnadsfria pilotutbildningarna vilket gör att du måste ha höga betyg för att komma in. Dessutom är det inte bara behörighet du behöver, utan det finns också fysiska, kompetensbaserade och psykiska krav du behöver uppfylla.

Medicinska krav och intagningsprov

Du behöver genomgå medicinska tester såsom en allmän hälsoundersökning, synkontroll, färgblindhetstest, hörseltest och diverse kontroller gällande lungfunktion, EKG och vanliga blodprov. Om du lider av epilepsi kan det vara ett hinder. Tidigare fanns det viktkrav men det förekommer inte längre. Du behöver också genomgå olika prov för att bli antagen. Det är tester som mäter din intelligens på olika sätt, men du behöver också ha en intervju. Intervjun är den viktigaste delen.

Utbildning utomlands – detta gäller

Det finns också möjlighet att utbilda sig till pilot utomlands, till exempel i USA. Dock har det tillkommit EU-regler som kan försvåra möjligheterna till att välja en utomeuropeisk pilotutbildning. En del stora flygbolag erbjuder sina egna utbildningar som du sedan betalar av genom att fortsätta arbeta för bolaget efter slutförd utbildning. Kontrollera alltid att utbildningen du väljer uppfyller Transportstyrelsens krav och är godkänd. Om du är osäker bör du ta hjälp av någon som är kunnig på området.

Viktiga egenskaper som pilot

När du drömmer om att bli pilot bör du vara medveten om att du bör ha vissa egenskaper för att klara yrket. Du bör bland annat vara stresstålig och ha en bra simultanförmåga. En god fysik är också viktigt för att du ska kunna klara av arbetet. Är du intresserad av teknik är det ett plus. Det är också viktigt att du tänker på att obekväma arbetstider är mycket vanligt inom pilotyrket.

Framtiden för piloter

Flygnäringen har drabbats av det senare årets konjekturutveckling och det finns en stor konkurrens om de mest attraktiva jobben som pilot. Flera piloter har dessutom sökt sig utomlands. Men även om osäkerheten finns kvar fortfarande ser framtiden relativt positiva ut. Antalet resande ökar stadigt och dessutom kommer många gå i pension de kommande åren vilket troligtvis kommer att göra resor ännu mer efterfrågade. De kommande 20 åren kommer därför efterfrågan på piloter att öka.

Då har du fått lite mer kött på benen när det gäller pilotutbildningen och vilka krav som ställs på dig. Det finns bara två kostnadsfria utbildningar, men långt fler om du är villig att betala för att få utöva drömyrket. Du kan dock inte bara söka in utan det finns flera krav du måste uppfylla samt att ett antagningsprov kommer att ske. Framtidsutsikterna ser i alla fall goda ut, vilket gör pilot till ett bra drömyrke.